PEC Zwolle vecht zich naar een punt in de Kuip

PEC Zwolle heeft knap een punt overgehouden aan het bezoek aan de Kuip. Na een goede eerste helft houdt de Zwolse formatie in de tweede helft stand tegen landskampioen Feyenoord (0-0). ,,Ik ben blij met het resultaat, een groot compliment voor de ploeg. We hebben keihard gevochten voor het punt”, glundert Van ’t Schip (foto).

PEC Zwolle begon uitstekend aan de wedstrijd en kon al na anderhalve minuut de eerste kans bijschrijven. Stef Nijland werd diep gestuurd en omspeelde Feyenoord-keeper Brad Jones. De Zwolse spits gleed echter weg, waardoor zijn inzet naast het doel verdween. Niet veel later was het Youness Namli, die met zijn gevaarlijke voorzet doelman Jones dwong tot een redding. In die openingsfase speelde Zwolle fris en zocht het waar mogelijk de aanval. Het leverde een aantal doelpogingen op, maar onder meer Youness Mokhtar en Namli troffen geen doel. Aan de andere kant was het na een half uur spelen pas de landskampioen met een doelpoging. Sam Larsson schoot maar net voorlangs, terwijl vlak voor rust Tonny Vilhena op tijd werd verdedigd door Nicolas Freire.  ,,We hebben goed meegedaan, meer dan dat zelfs. We hebben kansen gehad, geprobeerd om hoog druk te zetten. Dat lukte aardig”, vond Van ’t Schip.

Na rust had Zwolle het een knap lastiger met de thuisploeg, dat uiteraard voor eigen publiek op jacht ging naar een doelpunt. Doelman Diederik Boer had een stuk drukker en moest al snel handelend op een poging van Larsson. Zwolle moest zich vooral beperken tot verdedigen. Alleen invaller Terell Ondaan slaagde er nog in om Feyenoord-keeper Jones aan het werk te zetten. Dat was zo rond minuut zeventig. In die fase daarvoor mocht de ploeg van trainer John van ’t Schip de handjes dichtknijpen met de 0-0 stand. De ingevallen Nicolai Jorgensen schoot de bal, oog in oog met Boer, via de Zwolse keeper op de binnenkant van de paal. Ook de rebound leverde Feyenoord niets op. In die hectische slotfase frustreerde Zwolle het thuispubliek door geconcentreerd de tijd te nemen voor de dode spelmomenten. Toch waren de Feyenoorders nog akelig dicht bij een doelpunt. Opnieuw Jorgensen kopte vanaf een meter of vijf richting het doel en dwong daarmee Boer tot een katachtige reflex. Uiteindelijk overleefde Zwolle die slotfase en nam het voor het eerst sinds de rentree in de eredivisie een punt mee uit De Kuip. ,,Tweede helft was anders. Feyenoord gata meer druk geven, toen zijn we een paar keer goed weggekomen.”

Volgende week gaat PEC Zwolle opnieuw op reis voor een uitwedstrijd. Bij NAC Breda wordt er om 18.30 uur afgetrapt.

Feyenoord-PEC Zwolle 0-0 (0-0)

Opstelling PEC Zwolle: Boer, Ehizibue, Marcellis. Freire, Van Polen, Dekker (72. Bakker), Thomas, Namli (83. Marinus), Saymak, Mokhtar (57. Ondaan), Nijland

Tekst: www.peczwolle.nl / Foto: Johan Wolff