PEC Zwolle onderuit op bezoek bij Ajax

Op een lastige beginfase na, heeft PEC Zwolle op bezoek bij Ajax de huid duur verkocht. De Amsterdammers komen vroeg op voorsprong, maar zeker na rust doet Zwolle totaal niet onder voor de Ajacieden. Mede dankzij een gepakte strafschop van doelman Diederik Boer (foto) blijft het lang spannend. Toch loopt Ajax in de slotfase nog uit naar een 3-0 overwinning. ,, Fouten worden hier genadeloos afgestraft. Na de 1-0 hebben we ons goed hersteld en speelden we wel aardig”, vertelt trainer John van ’t Schip. 

Nadat Youness Mokhtar al binnen twee minuten voor het eerste Zwolse doelgevaar zorgde, waren het de Amsterdammers die op voorsprong kwamen. David Neres kon de bal klaarleggen voor Klaas Jan Huntelaar, die met een fraaie hakbal doelman Diederik Boer passeerde. In die fase daarna hadden de Zwollenaren het knap lastig met Ajax. Kasper Dolberg (schot over en naast), Matthijs de Ligt (kopbal over) en Huntelaar (redding Boer) hadden het vizier niet op scherp staan. Daardoor kon Zwolle na die moeilijke openingsfase in de wedstrijd groeien. Het leverde momenten op voor Mokhtar en Younes Namli, maar zij vonden Onana op hun weg. ,,De eerste drie minuten zag het er nog goed uit, een mogelijkheid ook. Na de eerste goal, waar we er niet goed uitzagen, hebben we het heel moeilijk gehad en zijn we goed weggekomen”, vond trainer Van ’t Schip. ,,Toen we daar uitkwamen, zag je dat we meer in de wedstrijd kwamen en ook ons spel konden spelen.”

Direct na rust was het weer PEC Zwolle dat als eerst gevaarlijk was. Piotr Parzyszek zag zijn inzet over het doel van Andre Onana gaan. Daarna was het duel lange tijd in evenwicht, met kansen voor beide ploegen. Zo kopt Dirk Marcellis de bal naast en Ziyech Boer aan het werk. Diezelfde doelman, op bezoek bij zijn oude club, stopt na ruim een uur spelen knap een strafschop van diezelfde Ziyech. ,, Je probeert wat en je doet wat. Ik bleef lang wachten en het pakte goed uit”, vertelde de Zwolse doelman.  Die penalty werd veroorzaakt door Bram van Polen, die invaller Justin Kluivert meenam met zijn sliding. Toch kan de middenvelder van de Amsterdammers niet lang daarna de wedstrijd beslissen door een snelle counter. Na nog wat Zwolse kansjes, onder meer voor Marcellis, was het Huntelaar die in de slotminuten nog zijn tweede van de avond mag maken. Door de nederlaag raakte PEC Zwolle de ongeslagen status kwijt. ,,We hebben getracht te spelen zoals we willen, er zat een mogelijkheid in op de gelijkmaker”, vond Van ’t Schip. ,,Ik ben trots op de jongens, zoals we gespeeld hebben.”

Volgende week zaterdag speelt PEC Zwolle haar vijfde competitiewedstrijd van het seizoen. In het eigen MAC3PARK stadion wacht om 20.45 uur het treffen tegen Heracles Almelo.

Ajax-PEC Zwolle 3-0 (1-0)
6′ 1-0 Huntelaar
71′ 2-0 Ziyech
88′ 3-0 Huntelaar

Opstelling PEC Zwolle: Boer, Ehizibue, Marcellis, Sandler, Van Polen, Bakker, Saymak (77. Israelsson), Namli, Thomas, Mokhtar (66. Ondaan), Parzyszek (66. Nijland)

Bron: www.peczwolle.nl