PEC Zwolle tegen NEC al definitief veilig?

Mocht PEC Zwolle vanavond winnen en 36 punten hebben in de Eredivisie, dan mag de ploeg van trainer Ron Jans zich zo goed als ‘veilig’ noemen. Als we de statistieken mogen geloven van de laatste tien seizoenen zijn méér dan 35 punten genoeg om een Eredivisie-seizoen zonder nacompetitie te overleven.

In seizoen 2006/2007 haalde Excelsior 35 punten uit 34 wedstrijden, maar werd met dit hoge aantal punten toch genoopt tot het spelen van nacompetitie. Uitzonderlijk voor de laatste tien seizoenen, waar 30,8 punten gemiddeld werden gehaald door de nummer 16 in de Eredivisie.

PEC Zwolle mist tegen NEC nog Labylle, Sainsbury, Lachman, Mokotjo (foto) en Gravenbeek. Deze laatste drie spelers staan wel weer geregeld op het trainingsveld. Sainsbury (knieschijf) wordt binnen twee weken terug verwacht. De inzetbaarheid van buitenspeler Ryan Thomas is nog onzeker. NEC mist alleen Marc Stutter. Hij heeft last van zijn kuit.

In Nijmegen zat PEC Zwolle eerder dit seizoen nog in de ‘start-flow’ van het begin van het seizoen en won toen gemakkelijk met 1-5. De tijden zijn echter veranderd bij NEC. De ploeg is niet langer makkelijk te kloppen en verloor na de winterstop alleen van Feyenoord en PSV.

Opmerkelijk aan de Eredivisie-historie tussen PEC Zwolle en NEC is dat in acht ontmoetingen in Zwolle slechts in één duel beide ploegen een doelpunt wisten te maken. Tot vorig seizoen had NEC in zeven ontmoetingen nog maar tweemaal weten te scoren in Zwolle. Vorig seizoen speelde NEC zeer geslepen en won met 0-4.

Overigens staat 26 maart het duel tussen PEC Zwolle en NEC opnieuw op het programma, dan voor de halve finale van de KNVB-beker.

Scheidsrechter van het duel vanavond is de heer Higler.

PEC Zwolle-NEC, zaterdag 1 maart aanvang 18.45u

Foto: Johan Wolff