PEC Zwolle laat zich de kaas van het Friese brood eten (1-2)

PEC Zwolle was hard toe aan een overwinning. Toch kregen de mannen van trainer Ron Jans de deksel op de neus in het thuisduel met SC Heerenveen. De oude club van Jans wist met twee uitbraken de wedstrijd naar zich toe te trekken (1-2). PEC Zwolle blijft hierdoor verder afdrijven naar de onderkant van de middenmoot in de Eredivisie. Uit de laatste dertien wedstrijden werd er nu slechts één gewonnen.

In de eerste helft begon thuisploeg PEC Zwolle met het initiatief om SC Heerenveen bij de keel te pakken. Toch resulteerde dit slechts mondjesmaat in goede kansen. SC Heerenveen-doelman Nordfeldt hoefde nauwelijks echt in actie komen. Zijn collega-keeper aan de andere kant: Diederik Boer kwam dit wel na een halfuur spelen. De Zwolse doelman vloerde Slagveer die gewillig ging liggen nadat hij aan de aandacht van Zwollenaar Rochdi Achenteh was ontsnapt. Boer mocht blijven staan (gele kaart), maar zag dat de discutabele strafschop nogal fortuinlijk worden ingeschoten door SC Heerenveen-spits Finnbogason (0-1). Daarna kwam Boer overigens tweemaal goed in actie waardoor een 0-1 ruststand werd bereikt.

In de tweede helft opnieuw een afwachtend SC Heerenveen en PEC Zwolle dat niet door de Friese muur wist te breken. Grote verdedigers als Otigba, Kruiswijk en Dijks hielden zich makkelijk staande. PEC Zwolle had met name moeite met het vinden van een aanspeelpunt voorin. Fred Benson speelde hierin geen gelukkige wedstrijd. Buitenspelers Hiwat en Thomas braken nauwelijks door via de zijkanten en middenvelders Drost en Klich waren duidelijk nog zoekende naar hun topvorm. Toch zorgde een prachtige vrije trap van Joost Broerse na bijna een uur spelen voor opwinding in het IJsseldeltastadion. Broerse knalde in een ‘streep’ de bal van 25 meter in de kruising (1-1).

Een opleving van PEC Zwolle die in de fase daarna op zoek ging naar de winnende treffer. Helaas leed men door geknoei op de linkervleugel balverlies, waarna Finnbogason alleen op doelman Boer af kon. De IJslander bleef koel en maakte zijn zestiende goal van dit seizoen (1-2). Daarna probeerde de thuisploeg het nog wel, maar liet zien niet in de beste fase van het seizoen te zitten. Veel balverlies en bij de voorzetten die in de Friese ‘gevarenzone’ kwamen, kwam men voorin kracht en lengte te kort.

Door het verlies blijft PEC Zwolle staan op de negende plaats met 22 punten uit 17 duels. Volgende week zaterdag speelt de ploeg van Ron Jans in De Kuip tegen Feyenoord. Komende dinsdag speelt PEC Zwolle in de KNVB-beker uit tegen Excelsior.

PEC Zwolle-SC Heerenveen 1-2

’32 0-1 Finnbogason (pen)
’55 1-1 Broerse
69′ 1-2 Finnbogason

Opstelling PEC Zwolle: Boer, Van Polen, Lachman, Broerse, Achenteh, Drost (68. Nijland), Mokotjo, Klich (68. Gravenbeek), Hiwat (79. Rasevic), Benson en Thomas.

Foto’s: Johan Wolff