Een bekerwedstrijd met alle ingrediënten van een derby. Go Ahead Eagles-PEC Zwolle kwam wat moeizaam op gang, maar werd uiteindelijk een meeslepend voetbalgevecht, waarin de gelukkigste won en dat was PEC Zwolle. De eredivisieclub sloeg twee minuten voor het einde van de noodzakelijke verlenging toe, nadat luttele minuten ervoor de thuisclub drie megakansen om zeep had geholpen.

 

Gedurende de eerste helft van de IJsselderby creëerden Go Ahead Eagles en PEC Zwolle nauwelijks uitgespeelde kansen. Wel had de Deventer ploeg het meeste balbezit en probeerde het via goed positiespel en een verzorgde opbouw de weg naar voren te vinden.
Verder dan schoten uit de tweede lijn van Quincy Promes (over), Sjoerd Overgoor (naast) en Deniz Türüç (over) kwamen de Deventenaren echter niet in het eerste kwartier. Halverwege de eerste helft probeerde ook spits Cas Peters, spelend voor de geblesseerde Marnix Kolder, het van afstand, maar Zwolle-doelman Diederik Boer verwerkte zijn inzet tot corner.
De tweede helft werd het derbyvuurtje aangewakkerd en ontspon zich een open duel waarin beide rivalen drang naar voren toonden. En was het Go Ahead Eagles dat na tien minuten in het tweede bedrijf tegen een achterstand aankeek. Na balverlies aan Eagles-zijde kreeg Youness Mokthar de gelegenheid om vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal langs Nick Marsman in het doel te plaatsen: 0-1. Lang kon PEC Zwolle echter niet van de voorsprong genieten, want het was Xander Houtkoop die na ruim een uur spelen de gelijkmaker produceerde. Weggestuurd op links passeerde de rappe buitenspeler zijn directe tegenstander om vervolgens ook doelman Boer kansloos te laten: 1-1. Met nog tien minuten op de klok was beide teams er veel aan gelegen om een verlenging te voorkomen. Go Ahead Eagles zorgde voor dreiging in het strafschopgebied via Türüç en Promes, terwijl aan de andere kant een schot van Fred Benson onschadelijk werd gemaakt door Eagles-goalie Nick Marsman. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor een verlenging noodzakelijk bleek.
Al vroeg in de verlenging leek PEC Zwolle aan het langste eind te trekken. Nadat Marsman eerst nog bekwaam reageerde op inzetten van Wiljan Pluim en Benson, was het in de 96ste minuut weraak. Een lage voorzet vanaf links kon vrij eenvoudig worden binnengeschoten door Benson: 1-2. Opnieuw toonde Go Ahead Eagles echter aan over veerkracht te beschikken en stond het binnen een minuut weer gelijk. Sjoerd Overgoor mocht ongehinderd het middenveld oversteken en zijn steekpass werd door Cas Peters op de juiste waarde geschat: 2-2 via de onderkant van de lat.
In de tweede helft van de verlenging werd eens te meer duidelijk dat driemaal recht niet altijd scheepsrecht is. Binnen een tijdsbestek van enkele minuten werd Xander Houtkoop driemaal op rechts de diepte ingestuurd en verscheen de vleugelaanvaller oog in oog met doelman Boer. Terwijl hij de eerste keer nog probeerde af te leggen op invaller Guyon Philips, schoot hijde tweede keer tegen Boer aan en verdween zijn derde kans over het Zwolle-doel. Waar Go Ahead Eagles naliet om de IJsselderby in zijn voordeel te beslissen, daar deed PEC Zwolle dit aan de andere kant wel. Een lage voorzet van invaller Frank Olijve werd bij de tweede paal door Fred Benson tot doelpunt gepromoveerd: 2-3 na 118 minuten spelen. Het bleek tevens de winnende treffer te zijn, waardoor de IJsselderby dit seizoen voor Go Ahead Eagles het eindstation is in het KNVB-bekertoernooi.
Go Ahead Eagles – PEC Zwolle 2-3 n.v. (1-1, 0-0).
55. Youness Mokthar 0-1
62. Xander Houtkoop 1-1
96. Fred Benson 1-2
97. Cas Peters 2-2
128. Fred Benson 2-3
Toeschouwers: 6023
Scheidsrechter: Kevin Blom
Gele kaart: Cas Peters (GA Eagles), Rochdi Achenteh (PEC Zwolle)

Go Ahead Eagles: Nick Marsman; Khalid Karami, Freek Heerkens, Jop van der Linden, Cendrino Misidjan (111. Jan Kromkamp); Joey Suk, Sjoerd Overgoor, Quincy Promes; Deniz Türüç (103. Resit Schuurman), Cas Peters (106. Guyon Philips), Xander Houtkoop.
PEC Zwolle: Diederik Boer; Bram van Polen, Darryl Lachman, Joost Broerse, Rochdi Achenteh; Jesper Drost, Arne Slot (82. Mustafa Saymak), Wiljan Pluim; Fred Benson, Denni Avdic (46. Frank Olijve), Youness Mokthar (120. Gerard Aafjes).

.