PEC Zwolle grijpt in eigen huis de winst in IJsselderby

PEC Zwolle won zondagmiddag met 3-1 de IJsselderby in eigen huis van aartsrivaal GA Eagles. De overwinning kreeg voor de thuisploeg, na een 1-1 ruststand, meer ‘kleur’. Door de winst klimmen de Zwollenaren verder omhoog in de middenmoot van de Eredivisie. GA Eagles lijkt het steeds zwaarder te krijgen om weg te komen uit de onderste regionen. 

GA Eagles scoorde in de Eredivisie in Zwolle nog nooit meer dan één goal in één duel. Middenvelder Ritzmaier had zijn ploeg deze editie binnen een halve minuut al één goal kunnen geven. De Eagle schoot echter over na een voorzet van Wolters. PEC Zwolle deed snel wat terug en scoorde zelfs. Een prima dieptebal van Bram van Polen bracht Queensy Menig in stelling. De aanvaller lobte te midden van de Eagles-verdedigers Schenk en Fischer, en ook doelman Zwarthoed, de bal behendig in het Deventer doel (1-0).

De verdere eerste helft was niet van een hoogstaand niveau. Het uitvak werd echter wel getrakteerd op de gelijkmaker. Vlak voor rust maakte Sander Fischer een halve omhaal en liet oud-Eagles doelman Van Der Hart kansloos (1-1).

Na de thee trok PEC Zwolle de overwinning naar zich toe. Een prachtig afstandsschot van Saymak (foto boven) zorgde voor de 2-1. GA Eagles raakte hiervoor overigens nog wel de lat na een prima vrije trap van Ritzmaier. Na de 2-1 voorsprong was het nog lang spannend. Zo hadden invallers Brands en daarop Teijsse alle pech in de slotfase dat Van Der Hart een prima reactie had op hun schoten.

Toen niet veel later Fischer de behendige Achenteh uit balans bracht was het duel beslist. De verdediger kon inrukken met een rode kaart en Danny Holla liet het grootste deel van het MAC3Park-stadion hard juichen met een behendige vrije trap (3-1). Een nieuwe teleurstelling voor de ploeg van trainer Hans de Koning. PEC Zwolle-trainer Ron Jans ziet zijn ploeg herstellen na een zwakke competitiestart.

Komend weekend speelt PEC Zwolle thuis tegen Roda JC. GA Eagles neemt het op zondag in eigen huis op tegen Feyenoord.

PEC Zwolle-GA Eagles 3-1 (1-1)
2′ 1-0 Menig
42′ 1-1 Fischer
57′ 2-1 Saymak
89′ 3-1 Holla

Rode kaart: 88′ Fischer (GA Eagles)

Opstelling PEC Zwolle: Van der Hart, Schenkeveld, Van Polen, Van de Pavert, Verdonk, Holla, Warmerdam, Ehizibue (76′ Achahbar), Saymak (71′ Marinus), Mokhtar (19′ Thomas), Menig

Opstelling GA Eagles: Zwarthoed, Groenbast, Fischer, Schenk, Achenteh, Duits (74′ Suk), Nieveld, Ritzmaier (85′ Teijsse), Maatsen, Wolters, Hendriks (68′ Brands)

Foto’s: Johan Wolff