PEC Zwolle-FC Twente: al 30 jaar geen cadeautjes

De Oostelijke derby tussen PEC Zwolle en FC Twente is voor de bookmakers geen makkelijke opgave. Het duel in de Eredivisie in Zwolle is de laatste dertig jaar niet met méér dan één doelpunt verschil beslist. Kijkende naar de huidige vorm zou het komende zondag weer een wedstrijd kunnen worden, waarin beide ploegen elkaar geen strobreed geven.

PEC Zwolle keerde afgelopen zaterdag met een goed gevoel terug uit Eindhoven. Tegen PSV werd met name de eerste helft prima gespeeld. De tweede helft stond de ploeg van trainer Ron Jans wel onder druk, maar capituleerden men net. Met beide goals in de eerste helft gescoord bleef de stand 1-1. FC Twente speelde ook gelijk, maar hield duidelijk een minder gevoel. Thuis tegen NEC werd een 2-0 verspeeld (2-2). Grootste punt van kritiek na afloop was de arrogante manier waarop FC Twente speelde na de 2-0 voorsprong. De ploeg van assistent-trainer Alfred Schreuder kreeg misschien daarom wel de deksel op de neus.

In de Eredvisie-historie van het duel in Zwolle zien we twaalf ontmoetingen: tweemaal won PEC Zwolle, zesmaal eindigde het gelijk en viermaal wonnen de Tukkers. Het doelsaldo ontloopt elkaar niet veel: 15 keer scoorde PEC Zwolle, FC Twente veertien maal. PEC Zwolle verloor vaker, maar maakte wel meer goals. Dit komt met name door de ruime overwinning op 31 januari 1982 (5-1). Buiten deze forse uitslag eindigde het duel nooit met méér dan één doelpunt verschil. Zo ook vorig seizoen, toen het 1-1 bleef in het IJsseldelta-stadion. Zondag opnieuw een spannend duel?

Scheidsrechter komende zondag is Kevin Blom.

PEC Zwolle-FC Twente, zondag 10 november, aanvang 12.30u.