PEC Zwolle favoriet in derby met GA Eagles

De nummer vijf thuis tegen de nummer vijftien. Op voorhand niet perse een duel dat heel interessant lijkt. Maar de nummer vijf is PEC en de nummer vijftien is Go Ahead Eagles en wedstrijden tussen die twee gaan altijd over meer dan voetbal alleen.

Van de negen eerdere eredivisiewedstrijden tussen de twee wist Go Ahead maar één keer in Zwolle te winnen (1982). De Zwollenaren wonnen vijf duels (1979, 1980, 1981, 1984 en 2014). Op het tweede niveau zijn de cijfers voor de thuisploeg nog beter. Vorig jaar eindigde het duel in 2-0. Zoals vaker in deze derby had Go Ahead Eagles het beste van het spel maar bleek PEC de meest gelukkige.

In Deventer eindigde het eerder dit seizoen in 3-2. Voor de thuisploeg scoorden Rijsdijk, Lewis en Vriends. Bij PEC waren Nijland en Necid de doelpuntenmakers. Van de doelpuntenmakers ontbreken Lewis en Necid door respectievelijk een transfer en blessure. Volgens Sjoerd Overgoor speelden de Eagles dat duel hun beste spel zover. Ook toen was het verschil op de ranglijst tien plekken. Iets waar Eagles vertrouwen uit kan putten want alle andere statistieken zijn in het voordeel van PEC.

PEC lijkt het hierbij wel te moeten doen zonder een aantal basiskrachten. Karagounis en Necid zijn afwezig, Saymak deed eerder deze week met de beloften mee maar zijn meespelen is nog niet zeker. Wel kan Jans huurling Eli Babalj en Sainsbury inzetten. Bij Eagles missen De Sa, Van Ooijen, Amevor en Van der Meer.

Zwolle staat momenteel op plek vijf met 39 punten en een doelsaldo van plus vijftien. Eagles staat op de vijftiende plek met twintig punten en een doelsaldo van min zeventien. Zwolle is het aan zijn stand verplicht om te winnen. Maar wanneer Eagles er op dezelfde manier inklapt als tegen Ajax kan het kunstgras nog in het nadeel van PEC gaan werken.

Scheidsrechter bij het duel is de heer Makkelie. Hij fluit voor het eerst weer een duel van Go Ahead Eagles nadat hij vorig seizoen in het thuisduel tegen Vitesse de woede van het publiek over zich heen kreeg. In die wedstrijd (0-3) gaf hij de Arnhemmers twee penalty’s en stuurde Türüç van het veld.

PEC Zwolle – Go Ahead Eagles. Zondag 15 februari, aftrap 14.30 uur.