PEC Zwolle en AZ spelen gelijk in enerverend duel

Bram van Polen die een strafschop mag nemen, het is seizoenenlang een garantie voor doelpunten. Maar in het thuisduel tegen AZ gaat het mis. Hij schiet de strafschop hoog over, waardoor PEC Zwolle genoegen moet nemen met een gelijkspel tegen AZ (1-1). ,,Zonde, ik begon te twijfelen. Dat moet je nooit doen”, verzucht de aanvoerder.

PEC Zwolle begon tegen AZ in dezelfde opstelling als drie dagen eerder tegen Excelsior. Dus met Terell Ondaan in de spits. De aanvaller bewees zijn gevoel voor het doel, door na ruim een half uur spelen de openingstreffer te maken. Youness Mokhtar gaf de bal voor, Younes Namli volleerde zijn inzet op AZ-keeper Marco Bizot, waarna Ondaan de rebound kon binnentikken. Het was in die fase dat de Alkmaarders wat beter in het spel kwamen, nadat in de openingsfase Zwolle juist wat sterker voor de dag kwam. De grootste mogelijkheid in die fase was voor Ryan Thomas, Na een goed ecombinatie met Mokhtar schoot Thomas de bal te ver naar het midden, waardoor Bizot kon redden.

Voor de openingstreffer was namens de bezoekers, die al zeven keer op rij hadden gewonnen, Alireza Jahanbakhsh gevaarlijk. Hi j testte doelman Diederik Boer. Toch was de AZ-aanvaller uiteindelijk verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Uit een hoekschop kopte de Iranees binnen. Daar bleef het uiteindelijk bij qua doelpunten in de eerste helft, omdat Ondaan in de laatste seconden voor rust pech had. Een schitterende lange bal van Van Polen werd door de aanvaller op de bovenkant van de lat geprikt.

In de tweede helft waren de kansen minder talrijk. Ryan Thomas zag zijn kopbal uit een corner van de lijn worden gered. Zwolle ontsnapte toen Boer een lange bal van Fredrik Midtsjo op de paal plofte en terugkwam in het veld. In die slotfase waren Wout Weghorst (kopbal voorlangs) en Jahanbakhsh (redding Boer) nog gevaarlijk, voordat een kopbal van Mokhtar nog tot hoekschop verwerkt kon worden. Uit die corner ontstond de strafschop, toen Kingsley Ehizibue door Pantelis Hatzidiakos werd onderuit getrokken. ,,Ik wilde de strafschop hoog door het midden schieten, maar ik begon te twijfelen”, vertelde Van Polen over de penalty. ,,Je neemt natuurlijk liever zo’n penalty bij een 3-0 voorsprong.” Nu ging de penalty hoog over, waardoor de beide ploegen genoegen moesten nemen met een punt.

Aanstaande zaterdag wacht voor PEC Zwolle het bezoek aan Willem II. In Tilburg wordt er om 18.30 uur afgetrapt.

PEC Zwolle – AZ 1-1 (1-1)

Tekst: www.peczwolle.nl / foto’s: Johan Wolff