PEC Zwolle eindigt in mineur en mist play-offs

Het seizoen van PEC Zwolle is ten einde. De Zwollenaren sluiten af op de negende plaats na een pijnlijke 6-0 nederlaag bij AZ. Alireza Jahanbakhsh (drie), Frederik Midtsjø en Wout Weghorst (twee) zorgden voor de doelpunten. Door de nederlaag heeft de ploeg geen recht op het spelen van de play-offs.

Zwolle miste in Alkmaar onder meer Younes Namli en Ryan Thomas. Trainer John van ’t Schip koos ervoor om met een versterkte defensie aan te treden. Zo stonden Nicolás Freire en Sepp van den Berg in de basis en schoof Philippe Sandler door naar het middenveld. Het leverde in de beginfase een aardige kans op voor Queensy Menig. De aanvaller kreeg de bal van Youness Mokhtar, waarna Menig AZ-keeper Marco Bizot testte. Die verwerkte de bal tot hoekschop.

De thuisploeg was al zeker van de derde plek, maar Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst waren nog in de race om topscorer van de eredivisie te worden. Jahanbakhsh deed in de dertiende minuut goede zaken in die strijd door de bal achter doelman Diederik Boer te werken: 1-0. De Zwolse doelman bracht daarna redding op inzetten van Weghorst (kopbal) en Jahanbakhsh (vrije trap). Zwolle was af en toe nog gevaarlijk in de omschakeling, maar een schot van Menig werd gekeerd door Bizot.

Gezien de tussenstanden op de andere velden, ADO Den Haag stond bij rust al met 0-3 voor op bezoek bij Roda JC, wisselde Zwolle aanvallend. Sepp van den Berg werd gewisseld voor Terell Ondaan. Het hielp niet veel, omdat Jahanbakhsh al snel voor 2-0 zorgde. Daarna nam Zwolle wel wat meer risico, maar een doelpunt zat er niet in. AZ zorgde er via Midtsjø en Weghorst (twee) nog voor dat het 5-0 voor de thuisploeg werd. Het slotwoord was aan de topscorer van de Eredivisie, Jahanbakhsh.

AZ-PEC Zwolle: 6-0 (1-0)

Tekst: www.peczwolle.nl