PEC Zwolle en AZ houden elkaar ijzig in evenwicht

Een topduel in de Eredivisie. Zo mocht het duel tussen de nummer vier PEC Zwolle en nummer vijf AZ gerust genoemd worden. Beide ploegen bleken op een glad en ijzig veld goed aan elkaar gewaagd: eindstand 1-1.

In de openingsfase mocht de ploeg van trainer Ron Jans niet klagen dat het ‘slechts’ tegen een 0-1 achterstand aankeek. Gudelj kon uit een Alkmaarse corner, na vijf minuten spelen, wel erg makkelijk zich vrij spelen en simpel raak schieten: 0-1. Daarna kwamen de Zwollenaren enkele keren goed weg.

PEC Zwolle knokte zich langzaam terug in de wedstrijd en wist na een kwartier spelen een prima gelijkmaker te produceren. Ryan Thomas wist middels een uitstekende pass op Jody Lukoki laatstgenoemde vrij voor AZ-doelman Esteban te zetten. Lukoki schoof de bal simpel onder de doelman door: 1-1.

Het tweede deel van de eerste helft kreeg PEC Zwolle de beste mogelijkheden en mocht men even denken aan een strafschop. Een handsbal van AZ-verdediger Johansson bleek voor scheidsrechter Vink geen aanleiding tot het geven van een ‘elfmeter’.

Na rust schoot AZ uit de startblokken. Spits Johannsson verraste met een stift in plaats van een droge knal alleen voor PEC Zwolle-doelman Hahn. De stift mislukte tot opluchting van het Zwolse publiek. Achteraf bleek het de grootste kans voor de Alkmaarders in de tweede helft. Met meer zorgvuldigheid was men prima in staat geweest de 1-2 te maken, want grote delen van de tweede helft was men sterker.

PEC Zwolle leek in de slotfase een ‘gelukszoeker’ en werd nog bijna beloond. Invaller Becker raakte een afgemeten voorzet van Lukoki totaal verkeerd vlak voor tijd. De Ajax-huurling stond niet ver van het Alkmaarse doel. Grootste mogelijkheid kwam in de laatste minuut van het duel toen PEC Zwolle’s linksback Van Hintum gevaarlijk uithaalde. De redding van Esteban hierop was prachtig. Hij ranselde de bal met zijn vingertoppen uit het doel, waardoor het 1-1 bleef.

Door het resultaat blijft PEC Zwolle vierde met een punt voorsprong op de opponent van vanavond.

Volgende week zondag speelt PEC Zwolle uit tegen FC Utrecht. Aanvang 14.30u. Komende dinsdag wacht de Zwollenaren het kwartfinale bekerduel uit tegen Cambuur Leeuwarden. Dit duel begint om 18.30u.

PEC Zwolle-AZ Alkmaar 1-1 (1-1)

‘5  0-1 Gudelj
15′ 1-1 Lukoki

Opstelling PEC Zwolle: Hahn, Van Polen, Lam, Bjelica, Van Hintum, Rienstra, Brama, Drost, Lukoki, Nijland (69’ Becker), Thomas.

Foto’s Johan Wolff