PEC Zwolle ‘kan wel verder’ met nederlaag tegen Ajax

In het eigen MAC3Park-stadion verloor PEC Zwolle zondagmiddag met 1-3 van Ajax. De Zwollenaren wisten de nummer twee in de Eredivisie voor rust in bedwang te houden en kwamen zelf ook tot kansen. Vlak na rust maakte Ajax echter het verschil en won uiteindelijk verdiend.

Ondanks een gehavende ploeg te hebben (schorsingen Van Polen, Schenkeveld en Holla) kwam PEC Zwolle goed voor de dag. Ajax-doelman Onana moest bij tijd en wijlen nog flink aan het werk. PEC Zwolle-spits Brock-Madsen kwam in de beginfase een halve beenlengte te kort om van dichtbij de openingstreffer te maken. In een hachelijk moment even later had de Deen pech in de rebound toen de Ajax-goalie een simpel schot van Warmerdam niet klemvast had. Ajax was voor rust het gevaarlijkst via El Ghazi, die prachtig bediend werd door Ziyech. De aanvaller, onderweg om getransfereerd te worden naar het Franse Lille, stuitte echter op PEC Zwolle-doelman Van Der Hart.

Na rust was de debuterende Justin Kluivert (17 jaar) direct gevaarlijk namens de Amsterdammers, tot een goal leidde dit nog niet. El Ghazi werd even later opzichtig vastgehouden door verdediger Sandler, waardoor scheidsrechter Higler niet anders kon dan naar de stip wijzen. Schöne schoot vervolgens raak (0-1).

Ziyech had het vervolgens op zijn heupen en scoorde twee, bijna identieke, goals alleen voor Van Der Hart (0-2 en 1-3). Positief deze middag was niet alleen het spel van de Zwollenaren, met name in de eerste helft, maar ook de goal van spits Brock-Madsen. Bij een 0-2 kopte de huurling prima raak. Het was na negen duels zijn eerste treffer in Zwolse dienst.

Door de nederlaag blijft PEC Zwolle op de zestiende plaats staan in de Eredivisie en heeft het 14 punten uit 18 duels. Komende zaterdag spelen de blauw-witten uit tegen ADO Den Haag.

PEC Zwolle-Ajax 1-3 (0-0)
54′ 0-1 Schöne (pen)
55′ 0-2 Ziyech
72′ 1-2 Brock-Madsen
80′ 1-3 Ziyech

Opstelling PEC Zwolle: Van der Hart; Marcellis, Sandler, Van de Pavert, Kvida (70′ Thomas); Saymak, Marinus (82′ Nijland), Warmerdam; Ehizibue (64′ Mastour), Brock-Madsen, Menig

Foto’s: Johan Wolff