PEC Zwolle boekt grootste Eredivisie-overwinning ooit

PEC Zwolle beleefde vandaag een prachtige middag. De Zwollenaren wonnen namelijk met 6-1 in het thuisduel tegen ADO Den Haag. Toch leek de einduitslag enigszins geflatteerd gezien de kansenverhouding. Toch zal iedereen met een PEC Zwolle-hart daar maling aan hebben, men behaalde de grootste overwinning in de Eredivisie-historie.

Na enkele goede kansen, vooral voor ADO Den Haag, kwam het vermoedelijke ‘breekpunt’ al snel in de wedstrijd toen ADO-trainer Steijn zijn doelman Coutinho noodgedwongen moest wisselen. De ervaren doelman kwam in botsing na een voorzet en moest het veld verlaten. Coutinho’s vervanger De Zwart had op een andere manier een pijnlijke middag in het Haagse doel.

Amper tien minuten in het veld moest doelman De Zwart al een bal uit het net halen, toen Saymak 1 op 1 met de doelman simpel kon binnenschieten (1-0). Saymak tekende ook voor 2-0, nadat de ADO-defensie een dieptebal verkeerd inschatte. De beste man van het veld was Pools international Mateusz Klich. De Pool liet onder andere met een schitterende pass op Benson, vlak voor rust, zien dat de belangstelling van Ajax en PSV niet voor niets voor hem bestaat. Benson wist overigens deze ragfijne pass uit te buiten door de 3-0 aan te tekenen.

Na de rust bijna eenzelfde aanvalsopzet, nu over iets kortere afstand: steekpass Klich, doelpunt Benson (4-0). De Deen Gehrt tekende na dik een uur spelen voor een eretreffer aan Haagse zijde. Gehrt verschalkte PEC Zwolle-doelman Begois met een afstandschot. Een verdiende treffer, want ADO Den Haag speelde zeker de eerste helft geen slechte wedstrijd.

Manco voor de ploeg uit Den Haag zat hem vooral in de makkelijke wijze waarop men goals tegen kreeg. Voorbeeld daarvan was Bram van Polen die in het strafschopgebied vrij mocht aanleggen en de bal zuiver in de kruising schoot (5-1). Slotakkoord was voor Giovanni Hiwat die geklungel in de ADO-defensie afstrafte (6-1).

Door deze historische overwinning staat de ploeg van trainer Ron Jans (foto) op de derde plaats in de Eredivisie met 18 punten uit 10 duels. Volgende week zondag speelt PEC Zwolle opnieuw thuis, dan tegen AZ Alkmaar. Aanvang 14.30u.

PEC Zwolle-ADO Den Haag 6-1

22′ 1-0 Saymak
39′ 2-0 Saymak
45′ 3-0 Benson
54′ 4-0 Benson
62′ 4-1 Gehrt
81′ 5-1 V Polen
87′ 6-1 Hiwat

Opstelling PEC Zwolle: Begois, V Polen, Lachman , Broerse (68. Van der Werff), Achenteh (76. Van Hintum), Mokotjo, Klich, Hiwat, Saymak, Nijland (68. Fernandez), Benson.

Foto’s: Johan Wolff