Na twee seizoenen OZC Ommen te hebben getraind verlaat trainer Jeroen Booijink (43) de zaterdag-tweedeklasser aan het einde van het seizoen. De Dalfsenaar zal echter in zijn hoofd nog niet bezig zijn met het aanstaande vertrek. Zo herstelt hij momenteel na een kijkoperatie aan zijn knie. Datzelfde herstel zal zijn elftal ook moeten tonen. OZC Ommen staat namelijk op een zorgwekkende twaalfde plaats in de tweede klasse H.

De trainerscarrière van Booijink begon bij ‘zijn’ club SV Dalfsen. Booijink was jaren verdienstelijk aanvaller in het eerste van de plaatselijke SV. Toen bleek dat trainer Bert Muskee slechts één seizoen in Dalfsen bleef, dook Booijink in het ‘gat’ dat ontstond. Naast zijn diploma voor, en een dagelijkse functie als, leerkracht lichamelijke opvoeding, beschikte Booijink ook over de benodigde trainerspapieren die de KNVB  voorschrijft. Bij SV Dalfsen verbleef de oefenmeester vier seizoenen, van medio 2004 tot medio 2008. Constant verbleef Booijink met SV Dalfsen in de vierde klasse H. Het laatste seizoen van Booijink degradeerde men echter naar de vijfde klasse.

In Mariënberg vindt Booijink een nieuwe uitdaging. Toch stapte Booijink in, op een moment dat Mariënberg naar beneden zakte vanuit de eerste en tweede klasse. Het elftal degradeerde voor de periode dat Booijink kwam, tweemaal op rij naar de derde klasse. Booijink kan zijn tijd bij Mariënberg goed omschrijven: “Een vereniging en ook een team waar de saamhorigheid vanaf spat. Een grote groep spelers was ook op een andere manier verbonden aan de club. In het veld speelde het team in dienst van Theo de Lange en Rolf Hofsink, twee superspitsen, die de club gewoon trouw zijn gebleven.”  De twee seizoenen waarin Booijink het elftal van oefenstof voorzag, eindigde men op de vijfde plek in het eerste seizoen (2008/2009) en op de vierde plek in zijn tweede seizoen (2009/2010). Het toetje van de nacompetitie in Booijinks laatste seizoen leverde echter geen promotie op.

Booijink vertrok in de zomer van 2010 naar Hanzestad Ommen, naar de Ommer Zaterdag Club (OZC) om precies te zijn. “Een club met een schitterende accommodatie en een grote uitstraling in de regio. Op dit moment is een beleidsgroep binnen de vereniging bezig een nieuw jeugdplan te schrijven om de enorme aanwas bij de jeugd in goede banen te leiden. Het doel is om een hoger niveau bij de jeugd te behalen en op termijn ook bij de senioren.”, vertelt de docent van het Carmel College Salland. Toch durft hij ook kritisch te zijn op zijn huidige vereniging: “Voor zo’n grote vereniging is op dit moment een te kleine groep écht betrokken bij de club, maar hoe kun je dat vergroten?”

Kritisch zullen de volgers van OZC op dit moment ook zijn op de prestaties van het eerste elftal. Het elftal staat op dit moment op de twaalfde plaats. Een plaats die aan het einde van het seizoen de ploeg dwingt om nacompetitie tegen degradatie te spelen. De uitslagen zijn dit seizoen nogal grillig. Er vielen nederlagen te noteren van 5-0 (tegen Den Ham en Nieuwleusen), 4-1 (Enter Vooruit) en 5-3 (Gazelle Nieuwland), maar ook overwinningen van 4-0 (SVVN), 3-0 (ON Almelo) en 1-5 (Drienerlo). Booijink verklaart het afgelopen halfjaar: “We hebben een team dat het moet hebben van het voetballend vermogen, maar dat moet je dan wel combineren met een gezonde portie werklust. Deze groep heeft misschien wel teveel “mooie” voetballers. Vooral achterin hebben we geen geluk gehad, het zou te eenvoudig zijn om dit alleen terug te voeren op blessures. Ondanks de tegenvallende prestaties is de sfeer binnen de groep nog steeds prima.”

Booijink heeft wel degelijk actie ondernomen om de resultaten te doen verbeteren. “In de winterstop hebben we twee spelers uit het tweede elftal en een talent uit A1 overgeheveld. Daardoor is de trainingsgroep niet alleen groter geworden, maar is ook de concurrentie toegenomen. We hebben geen team dat in deze competitie in de problemen zou moeten komen, maar op dit moment staan we er gewoon slecht voor. Echter heeft iedereen vertrouwen in een goede afloop.”

Wat heeft Booijink zelf toegevoegd aan de vereniging en het eerste elftal van OZC?
“Het is altijd lastig om over je eigen kwaliteiten te praten, maar ik denk dat ik communicatief vaardig ben. Ik stop veel energie in de dingen die ik doe. Ik geef afwisselende trainingen en ben eerlijk naar de groep. Bij mijn aanstelling twee jaar geleden heb ik direct aangegeven dat ik niet alleen mijn vizier richt op het eerste elftal, maar ook verder kijk binnen de vereniging. Sinds mijn komst doet OZC mee aan de Rekla-2000 competitie voor spelers onder 23 jaar, met als doel de drempel tussen senioren en talentvolle junioren te verlagen. Verder heb ik het jeugdkader een circuittraining laten zien tijdens een interne cursus voor jeugdkaderleden. Om de binding te vergroten met de jeugd heb ik samen met de dames- en herenselecties een afsluitende voetbaldag georganiseerd voor de totale jeugdafdeling.”

Jeroen Booijink (links) brengt OZC-spelers Ruben Biemans en Dennis ter Burg in het veld

Vertrek uit Ommen
Volgend seizoen pendelt de trainer niet meer tussen Dalfsen en Ommen. ”Ik heb de voorzitter vroegtijdig op de hoogte gebracht van mijn vertrek. Het is mijn eigen keuze om te vertrekken en dat is natuurlijk anders op het moment dat een club niet meer met je verder wil. Alhoewel ik niet weet of de club verder met mij had gewild. De voorbereiding en de start van het seizoen verliepen vrij stroef. Daarnaast liep ik tegen het feit aan dat de ambitie van spelers net achter het eerste elftal minder groot was. De verwachting is dat enkele ervaren krachten na dit jaar gaan stoppen en vanuit de jeugd is de aanwas voor de selectie minimaal. Dit zijn voor mij de belangrijkste redenen om na dit seizoen te stoppen bij OZC.”
 
Toch doet het vertrek ook iets met het gevoel van Booijink: “Aan de ene kant jammer, want het is een leuke groep en ondanks het feit dat de resultaten op dit moment achterblijven, ben ik toch tevreden over de prettige sfeer en het vertrouwen dat er nog steeds is binnen het team en de begeleiding eromheen. Aan de andere kant moet je wel eerlijk zijn tegenover jezelf en de club. Als jezelf niet verwacht, dat het volgende seizoen qua prestaties beter zal gaan dan dit jaar, dan moet je afscheid van elkaar nemen.”

Ondanks dat Booijink (nog) niet bij een nieuwe club zijn handtekening heeft gezet, is de trainer wel degelijk nog ambitieus, maar ziet hij een jaartje ‘even niets’ ook wel zitten. “Ik heb voor mezelf wel een aantal clubs, waar ik in de nabije toekomst als hoofdtrainer aan de slag zou willen. Door mijn werk- en thuissituatie zie ik op dit moment geen ruimte en tijd, om eventueel Trainer Coach 1 te gaan volgen bij de KNVB. Die ambitie heb ik wel even gehad, maar ik vermaak me prima op tweede klasse niveau of daar net onder. Vanaf mijn zevende jaar heb ik onafgebroken minimaal twee avonden en een dagdeel in het weekend (onder andere als regiocoach en docent bij de KNVB, red.) op het veld gestaan. Zoals het nu lijkt ga ik er een jaartje tussenuit. Even één jaar de batterij weer opladen. Want als je dit vak goed wilt doen, gaat er enorm veel tijd en energie in zitten.”

Energie die Booijink op dit moment zeker nodig zal hebben om te herstellen van zijn kijkoperatie en om OZC uit de degradatiezone weg te krijgen.

Bron foto’s: gruble.smugmug.com via www.vvozc.nl