Overwinning op FC Twente geeft PEC Zwolle opnieuw ‘kickstart’

PEC Zwolle lijkt de afgelopen seizoenen een patent te hebben gelegd op een prima seizoensstart. Door vanmiddag met 2-1 te winnen van FC Twente heeft de ploeg van trainer Ron Jans alweer zeven punten verzameld uit drie duels. Gemakkelijk ging het vandaag niet tegen een kwakkelend FC Twente, maar uiteindelijk kreeg men de Tukkers ‘eronder’ door een geplaatst afstandsschot van Rienstra.

Het verhaal van FC Twente is inmiddels bekend. Door financiële wanorde moet inmiddels de broekriem flink worden aangetrokken. Belangrijke steunpilaren zijn inmiddels verkocht en de ploeg moet creatief zijn op de transfermarkt. Na een gelijkspel in het openingsduel (1-1, uit bij FC Groningen) nam de aanwezige onrust onder de supporters niet af toen vorig weekend werd verloren in eigen huis van ADO Den Haag (1-4). De kwakkelende ploeg van trainer Alfred Schreuder wist zich vanmiddag in het IJsseldelta-stadion ook bij vlagen prima te weren, maar mist overtuiging, kwaliteit en een greintje geluk.

Na een onhandig ingezette tackle van FC Twente-verdediger Uvini kreeg PEC Zwolle binnen het halfuur een strafschop van scheidsrechter Blom. Veldwijk wist er raad mee en passeerde doelman Marsman (1-0). Door onder andere goed keeperswerk van Kevin Begois op een gevaarlijke vrije trap van FC Twente-aanvoerder Ziyech bleef de ruststand op 1-0 staan. Diezelfde Ziyech was net na de thee wel attent met een puntertje toen de Zwolse defensie niet attent genoeg reageerde op een voorzet vanaf de flanken.

Na deze gelijkmaker was de ploeg van trainer Ron Jans niet zo van slag als in het vorige thuisduel tegen Cambuur. Tegen de Friezen werd het na een 2-0 voorsprong nog 2-2. Deze zonovergoten middag rechtte PEC Zwolle de rug en kon Ben Rienstra van ruim twintig meter de bal geplaatst achter Marsman schieten (2-1). De ingevallen Jari Oosterwijk was kort voor het einde nog bijna de maker van de 2-2. Gelukkig voor PEC Zwolle scoorde de spits afkomstig uit Lettele niet.

Met zeven punten uit drie duels hebben de Zwollenaren opnieuw een fijne seizoensstart. De afgelopen twee seizoenen ging men in vijf duels met respectievelijk twaalf en dertien punten van start. Komende zaterdag wacht het uitduel tegen SC Heerenveen.

PEC Zwolle-FC Twente 2-1 (1-0)

25′ 1-0 Veldwijk (pen.)
46′ 1-1 Ziyech 1-1
63′ 2-1 Rienstra 2-1

Opstelling PEC Zwolle: Begois, Van Polen, Marcellis, Lam, Van Hintum, Dekker (74. Lazic), Rienstra, Becker, Marinus (81. El Hasnaoui), Menig (60. Thomas), Veldwijk.

Foto’s: Johan Wolff