Vorig seizoen was de teleurstelling in het OVC-kamp groot. In de nacompetitie werd de finale tegen SV Raalte verloren. Bij winst in Raalte was OVC’21 naar de vierde klasse gepromoveerd. Één jaar later hangt de vlag er voor de Ommenaren beter bij. De trotse koploper in de vijfde klasse H heeft het kampioenschap, kort voor het einde, voor het grijpen. Centrale verdediger Kay van ’t Zand (28) verklaart het succesvolle seizoen.

Trainer van OVC’21 is sinds de zomer van 2010 oud-betaald voetballer Michael Dikken. In zijn loopbaan is Dikken het meest bekend als speler van FC Twente en Heracles. De mooiste prijs behaalde Dikken echter in het amateurvoetbal. In 1999 werd de voormalig verdediger met HSC’21 uit Haaksbergen algeheel amateurkampioen.

Speler Van ’t Zand over zijn trainer: “Hij zorgt voor een goede sfeer binnen het elftal en voor de juiste wedstrijdmotivatie. Voetballend gezien is dit één van de betere elftallen van de afgelopen jaren. Elke keer zoeken we de voetballende oplossing. We willen de bal rond laten gaan in een zo hoog mogelijk tempo en verdedigend strak in de mandekking spelen. Dat is absoluut de verdienste van Dikken. Je voelt gewoon dat hij erg veel ervaring heeft. Zijn oefeningen zijn divers, vernieuwend en zijn spelopvatting is absoluut niet van vijfde klasse niveau.”

De Ommense ploeg verloor van de zeventien wedstrijden slechts driemaal en speelde eenmaal gelijk, de overige dertien wedstrijden werden gewonnen. Van ’t Zand verklaart: “ We zijn als team naar elkaar toegegroeid ten opzichte van vorig seizoen en we geloven vanaf speelronde één in ons eigen kunnen. Hoewel het begin stroef was, zijn we op een gegeven moment in een bepaalde ‘flow’ gekomen en hebben we momenteel superveel zelfvertrouwen.”

Kay van ’t Zand (met bal) in de thuiswedstrijd tegen SC Wesepe (4-1). Foto: Alex Oldeman

Afgelopen weekend was het duel met de nummer laatst Ulu Spor. Zoals zo vaak is dat geen gemakkelijke opgave. Er werd ‘slechts’ met 1-0 gewonnen. Daarmee hield OVC’21 wel voor de zesdemaal ‘de nul’ achterin. Van ’t Zand: “Met de kwaliteit van onze spitsen bouwen we de voorsprong vaak uit en achterin proberen we het slot goed op de deur te houden. Mede door de teruggekeerde keeper Marco Hollak (keepte onder meer bij HHC Hardenberg en OZC Ommen, red.) is er achterin een stuk rust en proberen we steeds de voetballende oplossing te vinden, dit was vorig jaar minder het geval.”

Zoals (bijna) ieder kampioenschap ging het ook in Ommen niet vanzelf. De concurrentie kwam uit meerdere hoeken. “De grootste concurrent was SV Broekland. Simpelweg omdat zij het dichtst bij ons staan in de stand. Voetballend gezien scheelt het elkaar niet veel. Clubs als USV, Holten, Dalfsen en Mariënheem staan erg dicht bij elkaar.”, vertelt de ervaren verdediger.

Aankomende zondag heeft OVC’21 aan een overwinning uit bij SDOL in Luttenberg genoeg om de kurken te doen knallen. Van ’t Zand zou daarmee voor de derde keer in de vierde klasse acteren. De vorige tweemaal verbleef hij slechts één seizoen in deze klasse. Waarom gaat hij en zijn elftal daar volgend seizoen langer verblijven?
“Het niveau van de vierde klasse is toch een stuk hoger dan die van de vijfde klasse, daar vergissen mensen zich weleens in. Toch ben ik er van overtuigd, als we promoveren en het team bij elkaar houden, we volgend jaar zeker een rol van betekenis kunnen gaan spelen. We spelen volwassener dan een aantal jaren geleden, daar ligt onze winst.”

Die volwassenheid moet Van ’t Zand en zijn teamgenoten dit seizoen nog eenmaal tonen. Daarna kunnen ze als kinderen zo blij het kampioenschap in de vijfde klasse vieren !