Onvrede GA Eagles-supporters; actie Stadionmuur gestopt

In Deventer rommelt het op de tribunes. Aanleiding zijn een aantal, in de ogen van de Go Ahead Eagles supporters, ten onrechte opgelegde stadionverboden. Druppel die de emmer over deed lopen zijn stadionverboden voor twee vooraanstaande supporters.

De één haalde met twee acties (Middenstip en Stadionmuur) meer dan een ton op voor de club. De ander maakt zich in zijn vrije uren nuttig voor het sfeerteam van de Deventer club. De twee kregen een stadionverbod voor twee, op afstand onschuldig lijkende, akkefietjes.

Maar het rommelt vooral door de rol van het beveiligingsbedrijf dat wordt ingehuurd door Go Ahead Eagles. ‎Sinds een jaar is dit Rosec uit Raalte. Zij coördineren en grijpen in als dat door hen nodig wordt geacht.

Een eventueel stadionverbod wordt opgelegd door de COGA (Casus Overleg Go Ahead Eagles), hierin heeft de beveiliger ook een rol. Hen wordt nu verweten zowel een politiepet op te hebben als op de stoel van de rechter te zitten.

‎Voorzitter Lugt stond vorige week in het uitvak bij SC Heerenveen om vragen van supporters te beantwoorden. Hij‎ hamert er vooral op om de eenheid binnen de club te herstellen en de kritiek uit de persoonlijke sfeer te halen.

Vanuit de club zijn nu twee onderzoeken opgestart. De eerste behandelt de huisregels en staat onder leiding van oud-burgervader Van Lith de Jeude, hierbij zijn twaalf supporters betrokken. De tweede is een onafhankelijk onderzoek naar de samenstelling van en de gevolgde procedure door het COGA. ‎Beide hebben als doel verbetering te brengen en herhaling te voorkomen.

Eventuele nieuwe gedragsregels of een andere rol van COGA komen voor de eerstgenoemde supporter te laat. Hij kreeg vrijdag een stadionverbod van drie maanden met zes maanden voorwaardelijk opgelegd. ‎De supporter schrijft teleurgesteld te zijn in ‘volksclub Kowet’. Zo teleurgesteld dat de stekker, door hem en de andere initiatiefnemers, uit de actie Stadionmuur is getrokken. De straf van de als tweede benoemde supporter is, na COGA overleg, negen maanden voorwaardelijk.