Ongeregeldheden rondom GA Eagles-NEC

Afgelopen zaterdag speelde Go Ahead Eagles een thuisduel tegen NEC uit Nijmegen. Tijdens en na afloop van het duel moest de Mobiele Eenheid in actie komen om supporters van de bezoekende club tot bedaren te brengen. Over de ongeregeldheden, die door adjunct-directeur Gert Telman van Politie IJsselland bestempeld zijn als de ernstigste sinds jaren, doen nu diverse verhalen de ronde. Wij zetten het even op een rijtje.  

Supporters van de uitclub konden het duel met een verplichte auto/buscombi bezoeken. 400 supporters uit Nijmegen reisden vervolgens naar Deventer maar zagen daar niet het voetbal waarop zij hoopten. De thuisploeg leidde na een half uur spelen al met 3-0. Voor pak en beet 150 NEC supporters het teken om huiswaarts te keren. Toen bleek dat dit niet kon werd het onrustig op de parkeerplaats bij het bezoekersvak. Zo onrustig dat uiteindelijk werd besloten om behalve hondengeleiders ook de Mobiele Eenheid in te zetten.

Dit was volgens Politie IJsselland nodig nadat een aantal supporters uit Nijmegen een hek forceerde en zo uit het uitvak brak. Hierna werd contact gezocht met Eagles supporters op de IJsseltribune, door op (gebarricadeerde) deuren te bonzen. Enkele supporters op de IJsseltribune schrokken zich vervolgens een hoedje, want het is niet gebruikelijk dat zij gebons achter zich horen.

Maar juist vanuit NEC wordt nu “geklaagd” dat supporters een onveilig gevoel hebben overgehouden aan het wedstrijdbezoek. De Stentor schreef deze week dat NEC supporters het optreden van politie als buitenproportioneel bestempelen. De politie is een andere mening toegedaan en greep in om een confrontatie tussen NEC en Go Ahead Eagles supporters te voorkomen. Deze partijen zullen het wel niet eens worden. Net als wij niet kunnen zeggen wie er gelijk heeft, wij stonden er niet tussen. Wel is helder dat wanneer vernielingen worden aangericht, politie zal optreden. Niemand kan hier gek van op kijken.

De ongeregeldheden zullen waarschijnlijk leiden tot aanpassingen in en aan het Deventer uitvak. Lees: meer en dikkere hekken. NEC zal in ieder geval opdraaien voor de kosten van de vernielingen. Ernstige verwondingen zijn uitgebleven. Een beetje manager noemt het voorval van zaterdag dan ook een goed leermoment.

Bron foto: (Uitvak in de Adelaarshorst) Twitter @trotsadijssel.