Een gigantische inzet op meer dan 3,5 goal voor het duel tussen Werder Bremen en PEC Zwolle zorgt bij Europol voor de zoveelste vraagtekens in het ‘matchfixing-schandaal’. Onlangs kwam datzelfde Europol met enkele rapporten naar buiten over matchfixing wereldwijd. Namen van verdachten worden op dit moment nog niet onthuld, ondanks dat zijn er al wel verdachten opgepakt. Als Europol geen namen noemt, dan duikt de Duitse roddelpers hier uiteraard wel bovenop. Zo brengt boulevardkrant Bild twijfels aan over de uitslag van het onlangs gespeelde oefenduel tussen Werder Bremen en PEC Zwolle.

Duidelijk is dat bij ‘matchfixing’ niet alleen gedacht moet worden aan scheidsrechterlijke dwalingen of blunderende keeper om de uitslag te beïnvloeden. Veel geld kan er door ‘voetbalcriminelen’ zowel binnen als buiten het veld, ook verdiend worden met een eerste gele kaart of het weggeven van de eerste ingooi. Voor een modale voetballer kunnen de inkomsten daardoor al flink oplopen. Echter gaf ‘matchfixing-expert’ en VI-journalist Iwan van Duren ook aan, dat wanneer eenmaal meegewerkt wordt aan dergelijke acties, eruit stappen bijna geen optie meer is. Van Duren kent in ieder geval één Nederlandse voetballer die meegewerkt heeft aan dergelijke praktijken en schreef er onlangs het boek ‘We schieten je kapot’ over.

In het rapport van Europol wordt pijnlijk duidelijk dat zeker 380 wedstrijden op allerlei niveau’s (ook EK’s, WK’s en Champions League) ‘gefixt’ of op zijn minst verdacht zijn. In een ‘schimmige’ markt die vooral vanuit Azië lijkt te worden aangestuurd, zijn inmiddels 50 verdachten opgepakt.

De ‘ver van ons bed show’ komt inmiddels ook richting Nederland of sterker nog, ook richting Zwolle. Op 11 januari van dit jaar werd namelijk in het Turkse Belek het oefenduel tussen PEC Zwolle en ‘samenwerkingsclub’ Werder Bremen gespeeld. Einduitslag 2-2. Met buitensporige bedragen werd gegokt op deze wedstrijd (bij het scoren van meer dan 3,5 goals). Ook dit duel lijkt besmet of in ieder geval verdacht, aldus Bild.

Werder Bremen tegen PEC Zwolle in Belek (2-2). Gemiste strafschop Füllkrug. Gematchfixt of niet? Bron foto: www.werder.de

Detail

Detail in de wedstrijd zou volgens Bild een dubieuze penalty zijn, vanwege hands van één der Zwollenaren. De ‘penal’ gegeven door de Turkse scheidsrechter Ihsan Erhansömez werd echter door Werder-speler Füllkrug gemist of liever gezegd gepakt door PEC Zwolle-doelman Diederik Boer. De kans dat PEC Zwolle hierdoor te maken heeft met het beïnvloeden van een hoge uitslag lijkt daarom minder aanwezig. Opvallend is wel dat er op beide officiële websites (zowel bij Werder Bremen als PEC Zwolle) in het wedstrijdverslag wordt gesproken over een dubieuze handsbal in de 39e minuut. Op You-tube is wel een samenvatting te zien van het oefenduel, echter helaas niet van de handsbal.

Wordt ongetwijfeld vervolgd …