Oefenduel op het scherpst van de snede: PEC Zwolle-Dnipro 2-2

In Hasselt heeft PEC Zwolle zaterdagavond het Oekraïense Dnipro Dnipropetrovsk, verliezend finalist van de Europa League, op 2-2 gehouden. Het duel op het sportpark van Olympia’28 was er eentje om niet snel te vergeten. Scheidsrechter Edwin van de Graaf had het druk. De arbiter gaf drie strafschoppen en toonde zelfs eenmaal de rode kaart.

Van een vriendschappelijk potje voetbal, was na een half uur weinig meer over. Na een furieuze start van de Zwollenaren, waarin Jesper Drost scoorde na goed voorbereidend werk van Emmanuel Mbende en een afgeslagen inzet van Lars Veldwijk, gooiden de bezoekers er flink wat strijd tegenaan. Zo moest de wenkbrauw van Bram van Polen na ruim twintig minuten gehecht worden, nadat de aanvoerder na een duel een tik op zijn hoofd kreeg te verwerken. De vlam sloeg pas echt in de pan toen Bart van Hintum een overtreding maakte op spits Matheus. De nummer 99 van Dnipro werkte de linksback direct naar de grond en kon meteen inrukken. Nadat de gemoederen waren bedaard, joeg PEC Zwolle op de tweede treffer. Sheraldo Becker en Rick Dekker, die op het middenveld een belangrijke schakel naar de voorhoede vormde, hadden echter pech in de afronding.

Op slag van rust kwam Dnipro uit het niets op 1-1. Dekker bracht met een uitgestoken been tegenstander Roman Bezus net binnen de lijnen van het eigen strafschopgebied ten val. Uit de toegekende penalty scoorde Nikola Kalinic 1-1.

Direct na rust lag de bal opnieuw op de stip. Dit keer kon Lars Veldwijk aanleggen nadat invaller Kingsley Ehizibue tegen de grond was gewerkt. Veldwijk bleef koel en schoot Zwolle op een 2-1 voorsprong. PEC Zwolle verzuimde na een uur voetballen de score verder uit te bouwen. Twee keer bracht Ehizibue de bal gevaarlijk voor, maar zowel Veldwijk als Ben Rienstra kregen de bal niet tegen de touwen.

Dat lukte Dnipro Dnipropetrovsk luttele minuten later wel. Voor de derde keer wees Van de Graaf naar de stip. Dit keer nadat Van Polen zich voor een Oekraïens schot wierp en daarbij de bal op zijn bovenlichaam én arm kreeg. Invaller Yevgen Seleznyov liet Kevin Begois voor de tweede maal kansloos. In het restant van het duel werd niet meer gescoord, al was Thomas Lam met een vrije trap nog dichtbij de winnende.

Ron Jans kon tevreden terugkijken op het treffen met de voetbalgrootmacht uit Oekraïne. “Ik heb genoten van wat ik zag. Van mij mocht Dnipro na rust wel weer met elf man aan de aftrap verschijnen, maar ik begrijp ook dat de scheidsrechter dat niet wilde.” Ook Bram van Polen kon met een goed gevoel terugkijken, al zag de aanvoerder dat er meer te halen viel. “Vooraf teken je voor een gelijkspel tegen de finalist van de Europa League, toch zat er voor ons meer in.”

Eindstand: PEC Zwolle – Dnipro Dnipropetrovsk: 2-2.
(9′ Drost 1-0, 45′ Kalinic pen. 1-1, 49′ Veldwijk pen. 2-1, 62′ Seleznyov pen. 2-2. Bijz.: 30′ Rode kaart Matheus)

Opstelling PEC Zwolle: Begois, Van Polen (31′ Havertong/46′ Van Polen), Schenkeveld (62′ Lam), Mbende (77′ Boni), Van Hintum (77′ Kvída), Rienstra (77′ Buitenhuis), Dekker (46′ Saymak), Thomas (62′ Marinus), Becker (46′ Ehizibue), Veldwijk (62′ Lazic), Drost (77′ Koga).

Foto’s: Johan Wolff
Bron: www.peczwolle.nl