Nijkamp vertrekt als TD PEC Zwolle, Willems opvolger

Gerard Nijkamp (foto) gaat PEC Zwolle na zeven jaar verlaten. De technisch directeur gaat aan de slag in de Verenigde Staten als general manager/sportsdirecteur bij FC Cincinnati, dat uitkomt in de MLS.

Eerst als assistent-trainer en later als ad interim was Nijkamp (49) tussen 1999 en 2004 actief in Zwolle. Na een uitstapje naar Qatar en een periode bij de KNVB, keerde Nijkamp in 2012 terug bij PEC Zwolle, in de rol van technisch directeur. Hier had hij een belangrijk aandeel in de groei van de club. Zo stelde Nijkamp Ron Jans aan als hoofdtrainer, waarmee PEC Zwolle later de KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal won en voor het eerste in de clubgeschiedenis Europees voetbal speelde. Ook wist Nijkamp spelers als Mateusz Klich, Kamohelo Mokotjo, Trent Sainsbury, Tomas Necid, Philippe Sandler, Ryan Thomas en Younes Namli naar Zwolle te halen dan wel te transfereren.

Gerard Nijkamp: ,,De club PEC Zwolle zit diep in mijn hart. Hier heb ik de afgelopen jaren fantastisch mogen samenwerken met hele fijne, kundige collega’s. De prijzen die we de afgelopen jaren hebben gewonnen waren absolute hoogtepunten. Ik ben met PEC Zwolle een weg ingeslagen die, met ups en downs, de club in de toekomst weer nieuwe hoogtepunten moet opleveren. Hoewel ik het ook jammer vind dat ik nu een afslag neem, ben ik ervan overtuigd dat de club de weg omhoog zal blijven vinden. Uiteraard ben ik heel blij en dankbaar dat PEC Zwolle mij deze kans gunt. Ik kijk enorm uit naar de werkzaamheden bij mijn nieuwe club FC Cincinnati in de Major League Soccer. Ik wens mijn opvolger heel veel succes toe en ben ervan overtuigd dat hij de legacy van PEC Zwolle die ik achterlaat, op een goede manier gaat voortzetten.”

Voorzitter Adriaan Visser: ,,Als we iemand bij PEC Zwolle deze stap gunnen, dan is het Gerard wel. Hij heeft er mede voor gezorgd dat onze club de afgelopen jaren een prachtige groei heeft doorgemaakt met bijbehorende prijzen. Zijn werk wordt nu beloond met een overstap naar een fantastische competitie in de Verenigde Staten. Dat neemt echter niet weg dat het enorm spijtig is voor ons. Anderzijds weten we als geen ander hoe de voetbalwereld in elkaar steekt. Wij bedanken Gerard voor zijn tomeloze inzet de voorbije jaren. Op zeer korte termijn zullen wij een vervanger van Gerard aanstellen.”

Mike Willems volgt Nijkamp op

Mike Willems is de nieuwe technisch manager van PEC Zwolle. Willems(48) vervangt Gerard Nijkamp die eerder vandaag de overstap maakte naar het Amerikaanse FC Cincinnati.

Willems is geen onbekende voor PEC Zwolle. Als voetballer was hij eind jaren tachtig actief voor de Blauwvingers. Daarna was de clubman werkzaam als manager in het bedrijfsleven. Dit combineerde hij met zijn werkzaamheden als senior scout voor de club samen met onder anderen Ben Hendriks.

Willems: ,,Als echte Zwollenaar voel ik me van jongs af aan zeer betrokken bij PEC Zwolle. De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan als senior scout. Dit is voor mij het juiste moment om mijn visie, ervaring en netwerk in te zetten als technisch manager bij onze mooie club. Dat deze kans zich nu aandient bij de club waar ik me zo mee verbonden voel, is hartstikke mooi. Met de ambitie die we als club hebben ligt er een mooie en uitdagende taak voor mij en de technische organisatie. De komende periode zullen we ons vol richten op het formeren van een sterke selectie.”

Voorzitter Adriaan Visser reageert: ,,Mike is in onze ogen een uitstekende vervanger van Gerard. Al bijna zeven jaar is deze geboren Zwollenaar als scout actief binnen PEC Zwolle, waarvan de laatste twee jaar zeer intensief. De afgelopen jaren heeft Mike in binnen- en buitenland veel scoutingwerk voor onze club verricht. Mike is iemand die de club door en door kent en een duidelijke visie heeft die past bij onze filosofie.”