Wanneer Niels Rientjes zijn lievelingskleuren tien jaar geleden had moeten aangeven, zouden dat zonder twijfel rood en geel geweest zijn. Rohda Raalte en Go Ahead Eagles konden hem als voetballer en als fan bekoren. Tegenwoordig moeten daar de kleuren groen en wit van SV Heeten aan worden toegevoegd. Het shirt van de Heetenaren zal hij echter niet meer dragen. De sierlijke linkspoot stopt na veel blessureleed op 27-jarige leeftijd …

Deze moeilijke beslissing werd niet over één nacht ijs genomen: “Ik heb vorig seizoen al getwijfeld om te stoppen. Er was namelijk nog geen seizoen in Heeten dat ik geheel blessurevrij heb kunnen voetballen. Lange tijd had ik last gehad van een chronische achillespees blessure. Ook was er al langer duidelijk dat ik te korte hamstrings heb, dit seizoen kreeg ik dan ook last van een spierscheuring in mijn hamstring en was het echt genoeg. Om nog weer te revalideren werd moeilijk, te moeilijk.”  

Rientjes, die opgroeide bij Rohda Raalte, rakelt zijn Heetense herinneringen op: “Ik speelde in het tweede van Rohda Raalte en werd op een gegeven moment gevraagd door Arjen Meijerink om bij SV Heeten te komen voetballen.Qua niveau leek dit in eerste instantie geen stap vooruit. In mijn eerste seizoen speelden we ons op de laatste speeldag veilig in de vierde klasse. Daarna gingen we onder trainer Willem Balster omhoog. We promoveerden via de nacompetitie naar de derde klasse en daarna op dezelfde manier zelfs naar de tweede klasse. Zeker de promotiewedstrijd naar de tweede klasse, thuis tegen VV Heerde, staat me bij. Een geweldige sfeer en een fantastische wedstrijd. Ook had ik qua inbreng bij de promotie naar de derde klasse een fijn seizoen. Met achttien goals kun je toch zeggen dat je een aandeel hebt.”, analyseert de bescheiden Raaltenaar.

 

Niels Rientjes haalt uit op het doel van VV Heerde in de promotiewedstrijd naar de tweede klasse

Bijkomend ‘piekerpunt’ om op dit moment te stoppen zal voor Rientjes de positie van SV Heeten op de ranglijst geweest zijn. De dorpsclub vertoeft knap in de tweede klasse, maar staat echter op de voorlaatste plaats en vecht daarom dit seizoen voor klassebehoud. “Onze selectie is niet breed en stoppen voelt dan alsof ik het team in de steek laat. Dat heeft de keuze om te stoppen zeker niet makkelijker gemaakt.” 

Toch gaf Rientjes twee weken voor de winterstop zijn medespelers aan, na zes-en-een-half seizoen bij SV Heeten te hebben gespeeld, te zullen stoppen: “De meesten waren toch verbaasd. Ze vonden het zonde en probeerden mij nog over te halen, maar er was ook zeker begrip. Er kwamen fijne reacties, ondanks dat het voor mij een lastige beslissing was.”  

 

SV Heeten vierde vorig seizoen de promotie naar de tweede klasse. (Niels Rientjes zit in het midden, derde van links)

Dat Rientjes talentvol was blijkt uit zijn jeugdjaren, waarin hij opgemerkt werd door GA Eagles, FC Zwolle en Heracles. De eerste twee clubs kon hij niet overtuigen van zijn kwaliteiten. En Heracles speelde op een (bijna) vergelijkbaar niveau als Rohda Raalte A1, waardoor een overgang als weinig zinvol werd ervaren. Een langer verblijf bij Rohda werd verkozen. Na enkele seizoenen stuurde de fiets (en later ook de auto) echter richting het sportpark van SV Heeten.

De actieve jaren hebben Rientjes met vele voetballers doen samen spelen. Een opstelling die hijzelf als zijn ‘favoriete elf’ bestempelt:

          Trainers:
  Silvo Stroek Niels Rientjes Rob Grondhuis   Willem Balster
  Peter Marissink Bas Aarnink Robin Koerhuis   Alfons Nijboer
Guy Steenweg Hans Kamping   Bas Boksebeld Martin Cents  
    Koen Meijerink      

 

Op de nieuwjaarsreceptie kreeg Rientjes onlangs een waardig afscheid bij SV Heeten. Hij is ook zeker verbonden geraakt met SV Heeten. Zo was hij twee seizoenen bij Heeten C1 betrokken. Of een trainerscarrière, na zijn actieve carrière, een vervolg krijgt laat Rientjes in het midden. “Ik ga zeker bij SV Heeten wedstrijden kijken en verder dan dat denk ik op dit moment nog even niet. Ik moet eerst nog even aan het idee wennen dat er voor mij geen voetbal meer is.”, besluit de liefhebber.