Nacompetitie: gelijkspel, en nu? Strafschoppen of verlengen?

Een van de spannendste voetbalweken voor de ploegen die nog nacompetitie spelen zijn inmiddels aangebroken. Nacompetitie is niet alleen spannend, het zorgt af en toe voor verwarring over het verloop. Met name wanneer wedstrijden gelijk eindigen is er wel eens verwarring over de ‘route’ en de regels die gevolgd moeten worden volgens de KNVB. Vandaar onderstaande informatie op een rijtje voor de Sallandse clubs die wij volgen!

 

Zie voor het actuele programma en de uitslagen: klik hier

Ploegen die op dit moment nacompetitie spelen zijn OZC, Lemele op zaterdag en Heino, Dalfsen, Raalte en Mariënheem op zondag.

Voor OZC, Lemele, Heino, Dalfsen en Mariënheem staan er steeds dubbele confrontaties op het programma (een uit- en thuisduel) tegen één tegenstander. Lemele, Dalfsen en Mariënheem hebben aan winst in één ronde genoeg om te promoveren of (in het geval van Dalfsen) klassenbehoud te bewerkstelligen. OZC en Heino hebben hiervoor twee rondes: vier wedstrijden nodig om hun doel waar te maken.

Lemele, Dalfsen en Mariënheem hebben in ronde 1 een arbitraal trio. OZC en Heino krijgen dit in ronde 2.

Voor de hierboven genoemde vijf ploegen gelden de volgende regels (zowel in ronde 1 als eventueel in ronde 2):

* Wanneer na het afwerken van de twee wedstrijden geen beslissing is verkregen door middel van wedstrijdpunten, dan beslist het doelsaldo van deze twee wedstrijden (“uit” gescoorde doelpunten tellen niet dubbel!)
* Is het doelsaldo ook gelijk dan worden niet direct strafschoppen meer genomen, maar wordt een verlenging gespeeld waarbij de volgende regels van toepassing zijn
* Is na de verlenging (2x 15 min) nog gelijk dan volgen er strafschoppen

Raalte is een uitzondering in de nacompetitie. Zij spelen een halve competitie tegen twee tegenstanders (BSC Unisson en Avanti Wilskracht).

Na iedere wedstrijd wordt door beide ploegen strafschoppen genomen. Deze serie is pas doorslaggevend wanneer twee ploegen bovenaan eindigen in de poule (qua punten en qua doelsaldo).