Heino – Salland is nog maar koud bekomen van het (voor Nederland teleurstellende) EK-voetbal, of de blik is alweer gericht op het nieuwe seizoen. Profclubs zijn volop in training en de eerste oefenduels liggen alweer achter ons. Gisteravond speelde Go Ahead Eagles de traditionele wedstrijd tegen het Sallands streekelftal (0-4 winst voor GAE). Aanstaande dinsdag speelt PEC Zwolle een oefenwedstrijd tegen de hoofdmacht van VV Heino. Of is het andersom… speelt Heino een oefenwedstrijd tegen de Zwolse eredivisionist. Hoe dan ook: Heino-trainer Marc Lobbert geeft aan deze wedstrijd ‘professioneel’ te willen benaderen met een uitgebalanceerde arbeid-rustverhouding. Hij maakt daarbij gebruik van de zogenoemde (Raymond) Verheijen-methode.

Optimaal fit
Marc Lobbert: “Deze methode komt er neer dat je zorgt dat spelers optimaal fit zijn en daardoor voetbalhandelingen niet alleen béter kunnen uitvoeren, maar ook langer kunnen volhouden. En dat leidt dan weer tot beter resultaat. Het vertaalt zich onder andere in de manier waarop je als ploeg een zomervakantie overbrugt. Ga je acht weken in de zon liggen niets doen, wil je dat alle spelers blijven trainen of iets daar tussenin”.

Raijmond Verheijen introduceerde de Verheijenmethode.

Zoals van Lobbert bekend stelt hij niet alleen vragen, maar probeert hij deze ook te voorzien van een antwoord. Hij legt daarbij een link naar de wedstrijd van komende dinsdag: “Vaak zie je dan dat ploegen vlak vóór zo’n wedstrijd nog snel even twee keer trainen. Even de ploeg na zes weken rust bij elkaar brengen, sprintjes trekken en de bal wat rondspelen en dan hup, 90 minuten vol aan de bak tegen profs. De ervaring leert dan dat dit tot veel blessureleed leidt. Dat wille we voorkomen en hebben vóór de vakantie al besloten de voorbereiding op te delen in twee fases. Daarbij is nadrukkelijk rekening gehouden met de wedstrijd tegen PEC Zwolle”.
De eerste fase van de vakantieperiode begon direct na de nacompetitie. De hoofdmacht van VV Heino besloot (na de uitschakeling tegen PH-Almelo, red) toch nog twee keer te trainen. Daarmee werd de rustperiode op een ontspannen manier verkort. Vervolgens kwam een periode van vier weken rust, waarna de training weer is hervat. Lobbert: “We zijn nu dus, ondanks de vakantie, alweer een kleine drie weken aan het trainen. Gericht op behoud conditie en voorbereiding op de wedstrijd tegen PEC”.
Na dinsdag volgt een tweede periode van rust die duurt tot eind juli. Op dinsdag 31 juli pakt de VV Heino de draad dan weer op, en wordt toegewerkt naar de start van de competitie. Lobbert: “Volgens de Verheyen-methode is deze rust/arbeid-verhouding optimaal als aanloop naar het nieuwe seizoen. Een heel bewuste keuze dus, waar goed over is nagedacht is”.

Het principe van arbeid/rust past de Raalter oefenmeester ook toe binnen de trainingen zelf. Heel bewust wordt gekozen voor een uitgebalanceerde mix tussen trainingsmethoden voor startsnelheid, versnellingsvermogen en snelheiduithoudingsvermogen. Lobbert maakt daarbij dankbaar gebruik van de opgestelde trainingschema’s van Verheijen. “Niet als strak stramien maar als richtlijn. Een schema kan nooit meer zijn dan een hulpmiddel”, zo relativeert Lobbert zijn visie.

Geen garantie
Tijdens zijn EK-journaal op SallandMagazine refereerde Lobbert ook de Verheijen in zijn voorbeschouwing van de wedstrijd Italië-Duitsland. Vooral was de inschatting van velen, waaronder van Lobbert, dat Duitsland in het voordeel was omdat zij enkele dagen méér rust hadden gehad en de Italianen ook nog eens en verlenging (en extra reistijd) in de benen hadden zitten. Italië tartte vervolgens alle theorieën door topfavoriet Duitsland met 2-1 naar huis te sturen. Lobbert: “Dat bewijst vooral dat zo’n theorie een hulpmiddel is en absoluut geen garantie. Ik kan je nog een extra voorbeeld noemen. Raymond Verheijen werkte het afgelopen jaar met Dick Advocaat voor de Russen. Mooie ploeg, met veel kwaliteiten, maar zij lagen net als Nederland ook snel uit het EK. Voor mij biedt zijn visie echter een mooi concreet model waar ik goed mee uit de voeten kan. Ik werk nu ruim vier jaar met de Verheijen-methode en merk dat mijn groep er beter van wordt en langer kan volhouden. De prestaties zijn beter en de blessures minimaal.”

Voor wie meer wil lezen over de Verheijenmethode, adviseert Lobbert:
http://www.vantalentnaartopspeler.nl/interview-raymond-verheijen-2/
http://devoetbaltrainer.nl/2011/04/raymond-verheijen-veel-blessures-in-deze-fase-zijn-te-voorkomen/