Landelijke 2e divisie: beloftenteams worden ingevlochten

In de bondsvergadering van de KNVB werd afgelopen dinsdag het voorstel aangenomen waarin per seizoen 2016/2017 een zogenoemde (landelijke) 2e divisie zijn intrede gaat doen. Deze competitie moet het ‘gat’ tussen het betaald voetbal en de amateurs verkleinen. Welke consequenties heeft deze aanpassing in de voetbalpiramide?

Onder Jupiler League komt per 2016-2017 plek voor de 2e divisie. Deze competitie zal bestaan uit 18 clubs: de top-7 clubs in de zaterdag (7) en zondag (7) Topklasse over seizoen 2015-2016, aangevuld met 4 beloften betaald voetbal teams.

In de huidige structuur bestaat een Zaterdag en een Zondag Topklasse. In de nieuwe structuur spreekt de KNVB over een Topklasse A en B. Het betekent dat de twee Topklasses niet meer op ‘speeldag’ worden ingedeeld, maar mogelijk op regio (?) (eigen interpretatie).

Zowel in de Topklasse A als Topklasse B komen er 4 beloften betaald voetbal teams per competitie ingestroomd. Per Topklasse zijn er dan 14 amateursclubs aangevuld met 4 beloftenteams. Er kan volgend seizoen in de Hoofdklasse makkelijker doorgestroomd worden naar de Topklasse, omdat de top-7 uit de Topklasse zal doorstromen naar de 2e divisie.

Dan naar de consequenties voor de Hoofdklasser-competitie. Daar stromen, verdeelt over de 6 hoofdklasse-competities, totaal 10 beloften betaald voetbal teams in. Er komen 5 beloftenteams in de zaterdag-hoofdklasse bij en 5 in de zondag-hoofdklasse.

Er komt door de tweede divisie een competitie van 18 ploegen bij. Ook wordt de Topklasse A en B opgehoogd van 16 naar 18 ploegen. Totaal wordt er ruimte gemaakt voor 22 ploegen. Er zullen 22 beloften-ploegen (4 in de tweede divisie, 8 in de Topklasse A en B en 10 in de Hoofdklasse) worden toegevoegd.

Voor de klasses lager dan de Hoofdklasse lijkt het geen consequentie te hebben. Immers wordt een competitie van 22 ploegen er tussen gezet, maar er worden ook totaal 22 beloftenteams ‘ingevlochten’.

2e divisie