Kolder gaat komend seizoen bij Gieten linksaf

Marnix Kolder is Eagle af. Vandaag werd bekend dat de Winschotenaar komend seizoen voor FC Emmen gaat spelen. Na vier seizoenen in Deventer komt er een einde aan periode vol bloed, zweet en tranen.

Een uur en drie kwartier is de afstand tussen Kolder’s woonplaats Westerlee (Oost-Groningen) en Deventer. De weg zal hij ongetwijfeld kunnen dromen. Komend seizoen wordt de afstand tot zijn werkgever korter. Op de N33 bij Gieten linksaf. In Emmen is de 34-jarige aanvaller na drie kwartier rijden al gearriveerd.

Kolder arriveerde in 2011 in Deventer nadat hij in zijn hoofd al afscheid had genomen van het betaalde voetbal. Vanuit BV Veendam was de Groninger namelijk in de zomer van 2011 verkast naar de toen Topklasser¬†Harkemase Boys. In Harkema speelt Kolder de voorbereiding mee totdat toenmalig GA Eagles-trainer Joop Gall de spits weer terug in het betaalde voetbal ‘sleept’.

Kolder, kind van BV Veendam, speelde bijna twaalf seizoenen in de hoofdmacht op de Lange Leegte. Tussendoor werden ook VVV Venlo en FC Groningen aangedaan. In Venlo werd Kolder kampioen (2008/2009).

Het eerste seizoen van Kolder en Gall in Deventer waren niet bepaald succesvol voor laatstgenoemde. Ondanks 14 goals van Kolder eindigde GA Eagles als negende en moest Gall voortijdig het veld ruimen. Het seizoen daarop volgde het ‘prachtjaar’ onder Erik ten Hag. Kolder was in het dominante spel van de Tukker zeer belangrijk als aanspeelpunt. Zowel van achteruit als door de flankspelers Antonia en Houtkoop werd de Groninger goed bediend. GA Eagles promoveerde via de play-offs naar de Eredivisie en Kolder maakte vijftien competitietreffers.

Het eerste seizoen in de Eredivisie onder Foeke Booy leken de Deventenaren onbevangen. Zeven goals op Kolder’s conto en handhaving was de optelsom van een prima returnseizoen op het hoogste niveau.

Meest pijnlijk afgelopen seizoen voor Kolder moet het aantrekken van Glynor Plet zijn geweest. De lange aanvaller werd in de winterstop gehuurd van Zulte Waregem, waardoor de basisplaats van aanvoerder Kolder ineens niet meer zo zeker was. Ondanks de zeer matige prestaties van Plet kreeg Kolder¬†zowel onder Booy als later onder Demmers niet meer het vertrouwen in de ‘punt’. Iets waar de vorige seizoenen nooit discussie over was.

Kolder gaat komend seizoen bij Gieten linksaf om de onbetwiste spits te zijn in de JENS Vesting, maar ook in de Adelaarshorst, al is het maar eenmaal komend seizoen.