26 februari 2018 | 5 reacties Lees Meer →

KNVB ook komend weekend weer in dubio door winterweer

Schaatsliefhebbers klappen al enkele dagen hard in de handen. Voetballers, voetbalsupporters en de KNVB lopen op dit moment wat minder warm voor en door het winterse weer. De omstandigheden zorgen zelfs voor knotsgekke ranglijsten hetgeen competitievervalsing in de hand kan werken. De KNVB in dubio.

Door de opkomst van kunstgras is er bij veel clubs het voetballen wel mogelijk. Clubs zonder de ‘nepsprieten’ kunnen niet anders dan wedstrijden afgelasten. Moet de KNVB komend weekend ook in de A-categorie (onder andere 1e elftallen) ingrijpen met een algehele afgelasting om het verschil in wedstrijden niet verder uiteen te laten lopen?

Op de verschillende districtskantoren van de KNVB zal bovenstaande vraag ongetwijfeld ter tafel zijn gekomen. Afgelopen weekend was er voor de B-categorie wel zo’n algehele afgelasting. Komend weekend zijn de temperaturen weer iets hoger, maar zal de vorst nog niet uit de grond zijn.

Ook kunstgras geen garantie op wedstrijden
In de oostelijke regio – daar waar wij ons op concentreren – werden zelfs ook wedstrijden op kunstgras afgelast. Velden te hard? Of te glad? Of was het ‘tactisch’ gezien beter niet te spelen? Zegt u het maar! Misschien nog wel een belangrijker reden zou kunnen zijn dat voetbal ook van de supporters is. Wie kijkt er graag bij temperaturen rond het vriespunt naar een voetbalwedstrijd?

Zijn de verschillen echt zo groot?
Van beelden naar feiten. In sommige competities lopen de verschillen behoorlijk op. Zo is in zaterdag 3C Noord (met OZC Ommen) het verschil tussen SCN en meerdere ploegen liefst 5 duels. Ook Lemelervelds competitiegenoot Olyphia in zondag 2L Noord loopt 5 wedstrijden achter op een aantal ploegen. In zondag 3C Noord hebben liefst drie ploegen 5 wedstrijden minder gespeeld dan USV.

Het grootste verschil in de regio is in 4H Oost zondag te vinden. Terwolde heeft hier, met de maand maart op komst, nog maar 9 duels van de 26 gespeeld. De ploeg van trainer Harold Sneller speelt al zeker driemaal op donderdagavonden de komende drie maanden. Nummer twee in deze klasse Diepenveen speelde overigens al 6 (!) duels meer!

Door de enorme inhaalacties die in april en mei plaats gaan vinden, kunnen ploegen die achterlopen qua wedstrijden met meer voorkennis hun inhaalduels starten. Spreek je in dit geval van competitievervalsing of is het overmacht? Wat moet de KNVB doen?

Wat vind jij? Reageer onder dit artikel!

5 reacties

 1. Cor schreef:

  Uiteraard is hier sprake van competitievervalsing. Clubs die wedstrijden moeten inhalen kunnen straks met voorkennis onderling het resultaat afstemmen

 2. Thomas schreef:

  Als de competities gewoon begin september waren begonnen, had men nu minder in de verdrukking gezeten om eea in te halen.

 3. Raaltenaar schreef:

  In de 1e Klasse E zien we competitie vervalsing. Quick 1888 uit Nijmegen heeft kunstgras maar lastte zijn wedstrijd af. Personele problemen?
  Vv Heino heeft ook personele problemen maar speelde gewoon.

  Competitievervalsing?

 4. Jaap schreef:

  Ik denk dat er inderdaad sprake zal zijn van competitievervalsing.
  Afgelopen zondag was volgens mij voetbal op kunstgras vrijwel overal mogelijk. Dus bij de wedstrijden die afgelast zijn heeft de club hier mogelijk belang bij gehad.
  Verder vraag ik mij af waarom de KNVB het dubbelprogramma met de Pasen heeft vervangen door 1 speeldag op 1e Paasdag.
  Dan had je in ieder geval 1 extra speeldag gehad in het weekend i.p.v. door de week.

 5. Evert schreef:

  Gewoon alles eruit zowel A als B categorie. Verschillen in aantal wedstrijden lopen alleen maar op door kunstgras. Gevolg competitievervalsing.

Reageren?