De nieuwe spelregels die de KNVB een aantal weken liet ingaan, hebben op de Sallandse velden nauwelijks veranderingen veroorzaakt. Natuurlijk is het voor scheidsrechter en spelers wennen dat een gele kaart meteen een tijdstraf betekent. Binnen de verenigingen wordt in de volle breedte, op bestuurlijk maar ook daadwerkelijk op het veld , werk gemaakt aan de onderlinge omgangsvormen. SV Heeten krijgt aanstaande zaterdag een bijzonder schouderklopje met de Fairplay certificering.

Hans van Dartel, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van SV Heeten , bevestigt dat in het veld de nieuwe spelregels geen opzienbare veranderingen te weeg hebben gebracht. De meest ingrijpende, de tijdstraf bij een gele kaart, levert geen commotie op. De scheidsrechter dient hierbij de tijdklok in acht te nemen. De spelers zijn de afgelopen maanden op de hoogte gebracht. Hun leidraad, volgens Van Dartel, is niet de strafmaat, wel het sportieve gedrag en het respect voor een ander. Trots is de Heetenaar op het arbitragebeleid, waardoor maar liefst 65 clubscheidsrechters bevoegd zijn om te fluiten. Een wervingsprogramma, een generaal kledingvoorschrift en publicatie op de website compenseerden het plan. Niet alleen is de club actief geweest met het arbitrageplan, ook zijn er spelregelavonden georganiseerd. Als beloning voor dit goede arbitragebeleid ontvangt SV Heeten – als eerste Sallandse voetbalvereniging –  aanstaande zaterdag 21 september de officiële KNVB-ARAG FairPlay certificering.  Scheidsrechter Eric Braamhaar zal namens de KNVB deze onderscheiding aan de voetbalclub toekennen. Een beloning voor het arbitragebeleid van de afgelopen jaren en meteen als aanmoediging voor de verenigingen in de regio.

En als diezelfde morgen de Heetense voetbalvelden weer intensief door de voetballertjes in beslag worden genomen, hangt niet de dreiging van de gele kaart in de lucht. Alom heerst – ook al gaat het om de punten – de mentaliteit van: ‘We maken er samen een mooie partij van’. Een wedstrijd onder leiding van een goed opgeleide scheidsrechter. Met op de achtergrond een club met een kwaliteitskeurmerk.