Weinig clubs kennen qua niveau zoveel stabiliteit als het eerste elftal van SV Broekland. De oranjehemden verkeren al acht seizoenen onafgebroken in de middenmoot van de vijfde klasse. Dit seizoen gaat het voortvarend met de ploeg van trainer Jan Plagman en men zou zomaar een klasse kunnen stijgen. De Broeklanders moeten op dit moment alleen OVC’21 uit Ommen nog voor zich dulden en die ploeg ontmoeten ze volgende week zondag. Is SV Broekland klaar voor deze kraker?

Een blik in het archief laat zien, voor zover we kunnen reiken, dat van 1970 tot met 2003 de Broeklanders in de vierde klasse H verbleven. Éénmaal werd men kampioen (1976) en verbleef men onwennig, slechts één seizoen, in de derde klasse. In seizoen 2002/2003 degradeerde men roemloos uit de vierde klasse, met slechts tien gehaalde punten in het hele seizoen. Vanaf de zomer van 2003 is men een middenmoter geworden in de vijfde klasse H, die zweefde tussen de vijfde en negende plaats.

Dit seizoen gaat echter alles anders. SV Broekland staat op de tweede plaats en men verloor in de competitie slechts éénmaal: uit bij SDOL met 3-1. Wat gaat er dit seizoen anders? Trainer Jan Plagman: “Er gaat eigenlijk niet zoveel anders. We hebben aan het begin van het seizoen enkele talentvolle A-spelers ingevoegd.” De oefenmeester verklaart verder: “Meestal hebben we voor de winterstop altijd wel onze goede vorm, maar is het na de winter vaak minder. Dit seizoen winnen we onze drie wedstrijden na de winterstop.”

Komend weekend zijn de Broeklanders vrij. Dat zal de mannen niet slecht uitkomen, met het dorpsfeest ‘Kôle Kermse’ op het programma. Het weekend erna op zondag 25 maart is de kraker tussen SV Broekland en koploper OVC’21 gepland. In oktober eindigde de ontmoeting in Ommen in 3-3. Plagman: “Destijds stonden we tien minuten voor tijd nog voor met 1-3, kregen we onder andere twee penalty’s tegen en in de laatste minuten werd het nog 3-3.  Ik moet wel toegeven dat OVC’21 op dit moment de best voetballende ploeg uit onze klasse is.”

Wedstrijdbeeld uit de eerdere ontmoeting dit seizoen in Ommen (OVC’21 – SV Broekland 3-3)

Plagman staat inmiddels voor het vierde seizoen voor de spelersgroep in Broekland. “Op zich had ik nog wel een seizoen door gewild. Het bestuur gaf aan op zoek te willen naar een andere trainer.” De oefenmeester uit Wijhe vond overigens snel een nieuwe uitdaging, hij staat namelijk vanaf de zomer voor de groep van SV Raalte. “Het was snel rond met SV Raalte. Zij zochten een nieuwe trainer en ik wilde graag naar SV Raalte. Een leuke vereniging, met een jonge groep voetballers. Veel jongens die niet lopen te zeuren, maar lekker willen voetballen. Tevens speelt men, net als in Broekland, op kunstgras.”

Voorlopig heeft Plagman eerst met SV Broekland nog een klus te klaren. Misschien kan het OVC’21, een week later dan gebruikelijk in Broekland, terug naar huis sturen van een ‘kôle kermse’.

Top-5 in de 5e klasse H:

Plaats Club Gespeeld Punten
1 OVC’21 14 31
2 Broekland 14 29
3 USV 15 28
4 Dalfsen 15 26
5 Holten 15 26

 

Foto’s: www.ovc21.nl (Alex Oldeman)

Twitter mee met Sallandmagazine over SV Broekland, gebruik #sallandvoetbal