De voetbalwereld is hard, onzeker, opportunistisch, veranderlijk, mooi, cynisch en grillig. Zeker is dat er nog termen worden gemist wanneer er nagedacht wordt over de spelersloopbaan van FC Zwolle-speler Joran Pot (23). Pot laat dit seizoen zien een knokker te zijn en van vaste waarde voor de titelkandidaat in de Jupiler League: FC Zwolle. Grote vraag blijft echter: wat gaat er met het aflopende contract van Pot bij FC Zwolle gebeuren?

Joran Pot woont nog steeds in het buitengebied van Heino. De plaats waar hij geboren en getogen is. Voetballen bij de plaatselijke VV Heino was daarom geen gekke keuze. In de D-jeugd van VV Heino werd de voormalig middenvelder gescout door FC Twente, waarna hij in Enschede in de C-jeugd aansloot. Opvallend zijn met name de verkiezing tot ‘beste speler 2006’ van de gehele landelijke B-jeugd competitie. En het behalen (als aanvoerder) van het kampioenschap met FC Twente A1 in 2007.

De overstap naar de senioren verliep in het begin ‘gladjes’. Onder FC Twente beloften-trainer Cees Lok werd Pot ook kampioen in de landelijke beloftencompetitie. Echter, een officieel duel spelen in FC Twente 1 zat er niet in voor de Sallander. In navolging van oud-FC Twente trainer Rini Coolen vertrok Pot naar het Brabantse RBC Roosendaal. De club die inmiddels failliet is verklaard, maakt in het seizoen 2009/2010 slechts zestien keer gebruik van de kwaliteiten van Pot. Toen Tjaronn Chery (huidig speler van ADO Den Haag) de plek van Pot links op het middenveld ging bezetten, leek het einde oefening voor Pot in Roosendaal. Pot beschrijft zijn periode bij RBC: “Ik woonde in Roosendaal vanaf de zomer 2009. Meestal ging ik twee keer per week terug naar mijn woonplaats Heino. RBC was best een leuke club. Er hing een goede sfeer binnen de club. Toch merkte je toen ook al de financiële perikelen. Zo werd het salaris wel eens later overgemaakt. Echter, tegenover de pers mochten we hier niets over zeggen. We werden zelf alleen over het hoogstnodige ingelicht. We moesten ons vooral kunnen concentreren op het voetbal, vond de clubleiding. Na het eerste seizoen heb ik besloten dat ik weg wilde en gevraagd mijn doorlopende contract te ontbinden.” Één jaar na het vertrek van Pot, in juni 2011, was het voor RBC definitief gedaan. De club werd failliet verklaard.

Joran Pot in actie voor RBC Roosendaal (juli 2009)

In de zomer van 2010 zat Joran Pot even zonder club. Werk aan de winkel voor zijn zaakwaarnemers Harold en René Eijkelkamp. “Harold en René kwamen bij mij met een rijtje clubs om mee te trainen, om zodoende een contract te verdienen. Bij FC Zwolle was dat direct mogelijk. Vervolgens tekende ik er een amateurcontract voor één seizoen.”, verklaart Pot. Op 29 oktober 2010 speelde hij vervolgens zijn eerste competitiewedstrijd. Als vervanger van Albert van der Haar kwam Pot bij een 4-0 stand in het veld tijdens de thuiswedstrijd tegen Almere City FC. Dat seizoen speelde Pot nog in zestien andere competitiewedstrijden. Waarna hij bijna promoveerde via de nacompetitie met ‘de blauwvingers’. Bijna, want VVV bleek (in de finale over twee wedstrijden) slimmer en kon zich handhaven in de Eredivisie.

Het amateurcontract werd afgelopen zomer verlengd en omgezet in een volwaardig contract. Voetballen bij FC Zwolle doet de inmiddels centrale verdediger het huidige seizoen ook volwaardig. Sinds eind oktober staat Pot in de basisopstelling op het papier van trainer Art Langeler. Naast de fysiek sterke Darryl Lachman zorgt Pot voor het voetballende vermogen achterin.

Toch is het nog de vraag of Pot volgend seizoen bij FC Zwolle blijft. “Ik  heb een contract dat deze zomer afloopt. In principe mag je vanaf een halfjaar ervoor, in gesprek gaan met andere clubs. Bert Konterman (technisch manager, red.) en trainer Art Langeler geven aan in maart te willen beslissen. Van sommige andere jongens binnen de selectie is het contract al verlengd. Zo liggen er voor volgend seizoen al drie á vier spelers vast voor posities waar ik ook kan spelen. Daardoor weet ik eigenlijk niet wat men met mij van plan is.”

Pot heeft uiteraard de ambitie om net als zijn club FC Zwolle mee te groeien naar de Eredvisie, maar zegt hier bescheiden over: “Ik kan nu nog niet zeggen of ik Eredivisiewaardig ben. Zelf vind ik me op dit moment goed genoeg voor de top van Jupiler League.”

Pot in duel met VVV’er Robert Cullen in de nacompetitie-wedstrijd in de Koel, Venlo. (29 mei 2011)

Maakt het de verdediger niet onrustig dat er nog niets is getekend voor volgend seizoen? “Ik ben er inmiddels aan gewend. Zo werkt het in de voetballerij. Mensen spreken me er wel eens op aan, dat ik nog geen zekerheid heb voor volgend seizoen. Persoonlijk doet me dat niet zoveel. Op zich kan langer wachten soms ook wel eens goed zijn. Mocht er een leuke club komen, dan ben ik nu ook vrij om te gaan. “, spreekt de Heinoër relaxt.

Vrij om te gaan is de Heinoër ook in zijn trainersloopbaan. De opleiding TrainerCoach 3 is inmiddels door hem afgerond en TrainerCoach 2 wordt op dit moment gevolgd in combinatie met een stage bij Rohda Raalte B1. “Ik betaal de opleiding tot trainer zelf. Daardoor ben ik nergens aan gebonden. Vanuit de opleiding Sport en Bewegen bij Landstede wil ik als trainer beter worden. Zowel het trainen op teamniveau als op individueel niveau ligt me wel. Als assistent-trainer ben ik sommige zaterdagen betrokken bij wedstrijden. Doordeweeks ben ik bij de training op maandag betrokken. Ik moet zeggen dat het soms ook lekker is om even niet aan voetbal te denken. Dan speel ik op de Playstation, ga ik kaarten of iets leuks doen met mijn vriendin of vrienden.”

‘Even niet aan voetbal denken’ is iets dat de gebroeders Eijkelkamp voorlopig niet moeten doen. De zaakwaarnemers van Pot zullen, vooral in maart, stevig en goed voorbereid op gesprek moeten gaan bij FC Zwolle. Tot die tijd blijft Joran Pot zowel binnen als buiten het veld uiterst cool. Te beginnen aanstaande zondag 12 februari in de ‘IJsselderby’. Om 12.30u speelt FC Zwolle thuis de kraker tegen Go Ahead Eagles.