Beloften GA Eagles en PEC Zwolle gaan niet richting de amateurs

Het plan van de KNVB om beloftenteams van BVO’s in seizoen 2016/2017 in te laten stromen in het reguliere amateurvoetbal stuit op meer weerstand dan aanvankelijk gedacht. Volgens De Gelderlander staan meerdere betaald voetbalorganisatie helemaal niet zo positief tegenover een instroom vanaf de Hoofdklasse.

De KNVB rekende op 22 beloftenteams die verdeelt over drie competities (Hoofdklasse, Topklasse en de nieuwe Tweede Divisie) in gaan stromen. De Tweede Divisie zou een nieuwe landelijke competitie worden van 18 clubs tussen de Topklasse en de Jupiler League. Zie ook ons eerdere artikel over de nieuwe opzet. Komend seizoen kunnen clubs zich plaatsen voor deze nieuwe voetbalpiramide. Waar wat als er niet 22, maar een stuk minder beloftenteams meewerken aan deze nieuwe opzet?

De regionale krant uit Gelderland weet inmiddels dat nog maar acht clubs enthousiast zijn over de nieuwe opzet. Vitesse, AZ, FC Groningen, Heerenveen, FC Utrecht, FC Volendam, De Graafschap, Sparta, Almere City FC  en Brabant United (combinatieteam RKC/FC Den Bosch) hebben inmiddels aangegeven mee te willen doen.

De tegenstanders van de opzet Feyenoord, PEC Zwolle, Willem II, Cambuur, Excelsior, GA Eagles, ADO Den Haag, Heracles, FC Dordrecht, NEC, Roda JC, FC Eindhoven, Fortuna Sittard, FC Emmen, FC Oss, VVV-Venlo, Telstar, MVV en Helmond Sport gaven allen aan niet te willen deelnemen. NAC Breda en Achilles’29 hebben nog geen beslissing genomen.

De beloften van FC Twente, Ajax en PSV spelen overigens sowieso nog in de Jupiler League.

Door niet deel te nemen aan het nieuwe plan zouden Jong GA Eagles en Jong PEC Zwolle niet de stap richting het amateurvoetbal maken, om in die competities in te stromen. Deze beloftenteams zouden dan (zoals de huidige opzet) in een speciale beloftencompetitie blijven spelen. Het Hoofdklasse C-duel over twee seizoenen tussen Jong GA Eagles en Rohda Raalte lijkt van de baan …