PEC Zwolle maakt Ajax wederom prijs afhandig

Na de sensationele winst van de bekerfinale afgelopen seizoen (5-1), voegde PEC Zwolle een nieuwe prijs toe aan de prijzenkast: de Johan Cruijff-schaal. Minder spectaculair, maar wel degelijk verdiend wonnen de Zwollenaren in de Amsterdam ArenA van landskampioen Ajax met 1-0.

De eerste helft van het duel ging gelijk op. De grootste kans aan Amsterdamse zijde was gelijk aan het begin van de wedstrijd. Ajax-nieuweling Nick Viergever raakt één-op-één met PEC Zwolle-doelman Diederik Boer de paal. PEC Zwolle stelde ook dreigende momenten daar tegenover. Schoten van afstand van Mokotjo en Rienstra konden Ajax-doelman Vermeer echter niet in verwarring brengen. Meest discutabele moment was vlak voor rust. Jesper Drost kapte randje strafschopgebied Ajax-verdediger Moisander uit, waarna Drost op doelman Vermeer af zou kunnen. Moisander haakte echter Drost, waarmee een rode kaart gegeven had kunnen worden door scheidsrechter Makkelie. Het bleef slechts bij geel en een vrije trap die via de muur over het doel gewerkt werd door Stef Nijland.

In de tweede helft pakte PEC Zwolle de draad opnieuw goed op en wist de gevaarlijkste kansen te creëren. Ééntje ervan was raak. Een voorzet op maat van, één van de uitblinkers PEC Zwolle-middenvelder Mokotjo, wist Stef Nijland te bereiken. De aanvaller schoot de bal uit een moeilijke hoek koeltjes achter Vermeer (1-0). Vervolgens wist Ajax meer het initiatief te pakken, maar bleek PEC Zwolle lange tijd de gevaarlijkste counters houden. Invaller Ioannidis en Drost konden met goede kansen echter niet de ‘bevrijdende’ 2-0 maken. Mede dankzij uitstekend keeperswerk van doelman Boer in de slotfase bleef PEC Zwolle op de been en kon voor het eerst in de historie de JC-schaal meegenomen worden naar het IJsseldelta-stadion.

Na de feestvreugde, zonder officiële huldiging, wacht komende vrijdag de start van de Eredivisie met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Aanvang 20.00u.

Johan Cruijf-Schaal 2014: PEC Zwolle-Ajax 1-0 (0-0)

55′ 1-0 Nijland

Opstelling PEC Zwolle: Boer, Van Polen, Sainsbury, Broerse, Van Hintum, Mokotjo, Rienstra, Saymak, Drost, Thomas (62. Karagounis), Nijland (68. Ioannidis)

Foto’s: Johan Wolff