Is driemaal scheepsrecht voor FC Twente-doelman Marsman?

Nick Marsman keert vanavond op Woudestein in Rotterdam terug in de basis bij FC Twente. De 25-jarige Raaltenaar krijgt tegen Excelsior weer de voorkeur in het Twentse doel. Marsman krijgt hiermee voor de derde maal de kans zich te bewijzen. Is driemaal scheepsrecht?

Marsman is een product uit de Twentse jeugdopleiding en debuteerde op 15 oktober 2011 in een uitduel tegen RKC Waalwijk (0-4). In dat seizoen bleef het bij één competitie-optreden. Een seizoen later had de goalie, inmiddels verhuurd aan GA Eagles, een verdienstelijk aandeel in de Deventer promotie naar de Eredivisie.

Na terugkeer in Enschede in de zomer van 2013 werd Marsman eerste doelman. Sonny Stevens was inmiddels aangetrokken door de Tukkers, die hem oppikten bij FC Volendam. De in eerste instantie beoogde eerste doelman raakte echter geblesseerd aan zijn schouder in de voorbereiding, waardoor Marsman zijn kans greep. Dit hield hij, met wisselende prestaties, ongeveer anderhalf jaar vol. Op 14 december 2014 uit tegen PSV wisselde trainer Alfred Schreuder zijn basisdoelman ten faveure van Stevens.

Toen Stevens in april 2015 zijn kruisband scheurde in het halve finale-bekerduel tegen PEC Zwolle, kwam de weg voor Marsman voor een tweede maal vrij. De voormalig jeugdinternational maakte het seizoen af en kon in alle rust zich voorbereiden als eerste doelman in het seizoen 2015/2016. De seizoensopening uit tegen FC Groningen (1-1) keepte de Raaltenaar uitstekend. Echter werd het door opvolgende slechte resultaten van de ploeg en mindere optredens van Marsman daarna onrustig in Enschede. Trainer Schreuder moest wijken en zijn assistent Rene Hake, die het stokje overnam, koos ervoor de 18 jaar jonge Joël Drommel in september te laten debuteren tegen Ajax (2-2).

Inmiddels gleed FC Twente nog verder af en bleek Joël Drommel ondanks zijn toegeschreven talenten (nog) niet de stabiele doelman die de Tukkers mede zouden helpen te klimmen op de ranglijst. Hake koos deze week Marsman opnieuw in het doel te zetten. Zorgt Marsman voor de ommekeer?

Foto: Johan Wolff