IJsselderby: punten en sentiment dringen om voorrang

Terug van één seizoen weggeweest: De IJsselderby. In de Eredivisie staat komende zondag in Zwolle het duel tussen PEC Zwolle en GA Eagles op het programma. Waar PEC Zwolle langzaam lijkt te herstellen van een dramatische start, is de aartsrivaal uit Deventer zijn wonden nog aan het likken van de beschamende uitschakeling in de KNVB-beker. Zondag dringen de broodnodige punten en het sentiment om voorrang.

In Deventer werd er afgelopen woensdag stevig nagepraat. Het verlies, nota bene in eigen huis, tegen Jodan Boys (1-2) in de tweede ronde van de KNVB-beker deed het vertrouwen van de ploeg van trainer Hans de Koning geen goed. Het elftal dat op zes plekken was gewijzigd bakte er na rust weinig meer van tegen de ploeg uit Gouda. Nadat door de spelersgroep officiële excuses werden gemaakt is de blik op de derby van zondag gegaan.

In de laatste vijf Eredivisie-duels pakte GA Eagles vier punten. Ondanks blessures (David, Daemen, De Kogel, Bytyqi) en een schorsing van Antonia zullen de bezoekers alles op alles zitten om het uitvak te laten zien dat men beter kan, dan dat wat men dinsdag liet zien.

PEC Zwolle - Go Ahead Eagles

Bij PEC Zwolle schijnt de zon wat feller op dit moment. Na even de rode lantaarn te hebben gedragen in de Eredivisie is men de laatste drie duels ongeslagen. Van ADO Den Haag en Excelsior werd er gewonnen. In Enschede tegen FC Twente werd er prima gelijk gespeeld (2-2). Afgelopen donderdag wonnen de Zwollenaren hun bekerduel in eigen huis van Jupiler League-club VVV Venlo met 2-1. De ploeg van trainer Ron Jans kent blessures van Dekker, Marcellis en Nijland.

Feiten
Totaal werd in de Eredivisie de derby aan de IJssel twintig keer gespeeld: 6x winst PEC Zwolle, 7x gelijk en 7x winst GA Eagles. Alleen kijkend naar de duels in Zwolle is de verhouding in tien duels: 5x winst PEC Zwolle, 3x gelijk en 2x winst GA Eagles.

De laatste clash in Zwolle, twee seizoenen geleden, wonnen de rood-gelen met 0-1. Opvallend is vooral dat GA Eagles in Zwolle (in Eredivisie-ontmoetingen) nog nooit meer dan twee goals in één duel maakte. In tien IJsselderby uitduels staat de teller voor GA Eagles op slechts zes gemaakte doelpunten.

Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Gözübüyük.

PEC Zwolle-GA Eagles, zondag 30 oktober (12.30u).