Zondag staat voor het eerst sinds 26 jaar de IJsselderby weer op het programma. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de wedstrijd bij de laatste editie al zo werd betiteld. De rivaliteit tussen Go Ahead Eagles en PEC / FC Zwolle is pas sinds de jaren negentig, waarbij de media aandacht met het jaar groeit.

Zodoende is de wedstrijd al weken onderwerp van gesprek. Waarbij het vooral over randzaken ging. Supporters van Go Ahead haalden in Zwolle de kampioensschaal tijdelijk uit de vitrine. Zwolle counterde door te dreigen de Eagles mascotte te ontvoeren.

Wanneer we terug gaan naar het voetbal valt het op dat de ploegen elkaar pas voor de negende keer op Eredivisie-niveau treffen. Jarenlang werd de derby in de eerstedivisie uitgevochten. Daarin was Zwolle vaker de winnaar. Op het hoogste niveau is Go Ahead wel de baas in eigen huis. Zwolle won pas één maal in Deventer, het was vier keer gelijk en drie keer won de thuisploeg. De grootste overwinning van Go Ahead was 4-0 in 1984. De laatste keer dat het duel in de eredivisie werd gespeeld was op 29 maart 1987. Zwolle won toen met 0-3, met onder andere een doelpunt van Foeke Booy.

Ditmaal zal Booy pogen de punten in Deventer te houden. Dit moet hij doen zonder Marnix Kolder. De spits mistte Heracles thuis al door een spierblessure en heeft vrijdag een MRI scan laten maken. Naar alle waarschijnlijkheid start Falkenburg in de spits en krijgt Lambooij een plek op het middenveld. Sjoerd Overgoor was tegen Heracles ook afwezig maar hij sloot vrijdag weer aan, nadat hij woensdag en donderdag te maken had met buikgriep. Ron Jans mist Guyon Fernandez (hamstring), Furdjel Narsingh (hamstring) en Leon ter Wielen (enkel).

In de selectie van beide teams speelt één speler met een verleden bij de ander. Joran Pot werd anderhalf seizoen geleden met PEC kampioen om in diezelfde zomer over te stappen naar Deventer. Dit seizoen kwam hij tot twee optredens in het eerste elftal. Tegen Heracles zat hij bij de selectie, of dat zondag zo is zal blijken.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Van Boekel. Hij wordt geassisteerd door Diks, Olde Olthof en Otto.

Vermoedelijke opstelling GAE: Room; Schmidt, Van der Linden, Vriends, Schenk; Lambooij, Overgoor, Türüç; Antonia, Falkenburg en Houtkoop.

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Boer; Gravenbeek, Lachman, Broerse, Achenteh; Mokotjo, Thomas; Hiwat, Saymak, Drost; Benson

Go Ahead Eagles – PEC Zwolle. Zondag 8 december, 14.30 uur.