IJsselderby belangrijke peiler in degradatiestrijd

De IJsselderby in de Eredivisie aanstaande zondag in Deventer is een strijd tussen twee ploegen die vechten om lijfsbehoud. Het verschil tussen hekkensluiter GA Eagles en nummer dertien PEC Zwolle is zeven punten. Uiteraard speelt er sentiment aan de IJssel, maar de punten zijn vele malen belangrijker in deze fase.

In Zwolle werd het eerder dit seizoen een 3-1 overwinning voor PEC Zwolle. Na een snelle openingstreffer van Menig, maakte Fischer nog de 1-1. Saymak, met een mooi afstandsschot, en Holla bepaalden echter de eindstand op 3-1.

De eerste seizoenshelft mocht voor, de inmiddels vaste Eredivisieclub, PEC Zwolle teleurstellend en alarmerend genoemd worden. Na negen wedstrijden in 2017 heeft de ploeg van trainer Ron Jans inmiddels 13 punten erbij. Een overwinning vorig weekend in Tilburg had de Zwollenaren veel ‘lucht’ kunnen geven in de nacompetitiestrijd. De blauw-witten verloren echter met 2-0 van Willem II en kijken, met 27 punten uit 26 op een dertiende plaats, nog steeds angstvallig naar plaats 16 (Roda JC, 23 punten).

GA Eagles haalde in de winterstop vooral creatief en voetballend vermogen binnen. Naast de fysiek sterke aanvaller Elvis Manu werden talentvolle middenvelders Chirivella en Crowley gehuurd uit Engeland. Haalden de Deventenaren voor de winterstop 12 punten, na de winterpauze waren dit er acht uit negen duels. Werk aan de winkel in de koekstad, zeker gezien de winst afgelopen weekend van mede-degradatiekandidaten Excelsior, ADO Den Haag en Roda JC. Weliswaar zijn deze ploegen nog niet ver uit het zicht, maar zorgen zijn er hekkensluiter zeker. Ook gezien het programma de laatste zeven wedstrijden. Daarin treft het onder andere nog titelkandidaten Ajax en Feyenoord uit.

Het duel staat zondagmiddag onder leiding van Danny Makkelie.

GA Eagles-PEC Zwolle, zondag 19 maart 14.30u

Foto: Johan Wolff