De oorsprong van het huidige PEC Zwolle gaat maar liefst 102 jaar terug in de tijd. Op 12 juni 1910 fuseerden de voetbalverengingen EDN en PH in PEC: Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie. Het eerste grote succes volgde in 1928, toen de finale van de KNVB Beker werd bereikt maar helaas wel werd verloren.

PEC Zwolle
Toen PEC in het seizoen 1954/1955 kampioen werd van de tweede klasse, maakte de club promotie naar het betaald voetbal. Zestien jaar later in 1971 werd de club tweede in de tweede divisie, waardoor rechtstreekse promotie naar de eerste divisie volgde. Ook werd de plaats aan de clubnaam toegevoegd. De club ging nu voor het eerst door het leven als PEC Zwolle. Het wist in 1977 voor de tweede maal in de historie de bekerfinale te bereiken. Na verlenging was FC Twente hierin te sterk. Het jaar daarop werd de club kampioen van de eerste divisie en bereikte daarmee het hoogste niveau van Nederland. De Eredivisie maakt voor het eerst kennis met betaald voetbal uit Zwolle.

PEC Zwolle’82
Ondanks de vaak uitstekende prestaties tegen topclubs, domineerde vanaf 1981 het degradatievoetbal en ontstonden er financiële problemen. Projectontwikkelaar Marten Eibrink stak de reddende hand toe door eigenaar van de club te worden. Om de nieuwe start te symboliseren werd op 1 juli 1982 de clubnaam omgedoopt tot PEC Zwolle’82. Hoewel er enkele grote namen zoals Cees van Kooten, Piet Schrijvers en Johnny Rep werden aangetrokken, kon in het seizoen 1984/1985 degradatie niet worden voorkomen. Gelukkig wist PEC Zwolle’82 het seizoen daarop meteen weer te promoveren naar de Eredivisie. Helaas was dit een verblijf van korte duur. De club degradeerde in het seizoen 1988/1989 weer naar de eerste divisie.

FC Zwolle
Het verblijf in de eerste divisie, in combinatie met het vertrek van eigenaar Marten Eibrink, leidde tot nieuwe geldzorgen. De reddingsoperatie die van de Zwolse club een professionele betaald voetbalorganisatie moest maken, zorgde voor een definitief failliet van PEC Zwolle’82 en de oprichting van FC Zwolle per 1 juli 1990.

Toekomstperspectief
Na een afwezigheid van dertien voetbalseizoenen lukte het FC Zwolle om in het seizoen 2002/2003 en 2003/2004 weer actief te zijn in de Eredivisie. Na een goede tweede seizoenshelft kwam het team van trainer Hennie Spijkerman net tekort voor handhaving. De club verbleef vervolgens enkele jaren in de (sub)top van de Jupiler League en speelde vaak attractief voetbal. Hoewel FC Zwolle in het seizoen 2010/2011 net naast

bron: PEC Zwolle