Hoofdklasser Berkum scoorde dit seizoen nog niet vaker dan tweemaal in één wedstrijd. Aan de commentaren en de verslagen te lezen speelt men alleraardigst, maar de cijfers liegen ook in dit geval niet. De wijkbewoners uit Zwolle staan op de een-na-laatste plaats en verloren vandaag in een mooie winterzon opnieuw, nu met 2-3 van DETO uit Vriezenveen.

Wie op zaterdag het gezellige sportpark De Vegtlust binnenwandelt ziet een vereniging die in bloei is. Een vereniging die zeker meer te bieden heeft dan alleen het eerste elftal op Hoofdklasse-niveau. Toch zullen de beleidsbepalers en de technische staf zich op dit moment lichtelijke zorgen gaan maken over de positie op de ranglijst. Het ‘gat’ tot de veilige middenmoot is slechts vier á vijf punten, maar deze zal wel eerst overbrugd moeten worden met overwinningen.
En aan overwinningen schort het meestal wanneer een ploeg onderin staat, zo ook bij Berkum. De ploeg van trainer en Raaltenaar Roeland ten Berge won de laatste wedstrijd voor de winterstop nog knap met 1-2 bij Staphorst. Maar dit was pas de derde overwinning. Verder werd alleen gewonnen van VVOG (2-1) en directe concurrent Drachtster Boys (0-2).

 
Wedstrijdbeeld van Berkum – Deto (2-3)

Gezegd moet worden dat de statistieken ook bewijzen dat VV Berkum niet de gedoodverfde degradatiekandidaat hoeft te zijn. Het kreeg vandaag slechts voor de derde keer dit seizoen méér dan twee tegengoals in één wedstrijd. Het verloor van de negenmaal liefst zesmaal met maar één doelpunt verschil. Qua tegengoals doen de Berkummers het dus helemaal niet zo slecht, totaal 25 goals tegen in 15 wedstrijden.

De pijn lijkt dit seizoen vooral in de goals, die men zelf moet maken, te zitten. Vandaag tegen DETO scoorde men pas voor de dertiende en veertiende keer dit seizoen. Dat is gemiddeld minder dan één doelpunt per wedstrijd. De gebroeders Van Der Meulen en verdediger Dirk Muis scoorden allen driemaal en zijn eigenlijk topscoorders tussen aanhalingstekens.

Het is echter qua resultaat niet alleen maar kommer en kwel deze jaargang. In het bekertoernooi waren er zeker lichtpunten te noteren. In de ‘grote’ KNVB-beker werden de horden Bennekom (1-1), Alverna (2-1), Urk (1-2) en zelfs BV Veendam (2-0) met succes genomen. Uiteindelijk moest men in Heracles Almelo de meerdere erkennen. In het Polman stadion werd acceptabel met 4-0 verloren.

Vanmiddag trok Berkum opnieuw aan het korste eind. In een gelijk opgaande wedstrijd kwam Berkum na rust nog wel op een 2-1 voorsprong, maar waren de Vriezenveners slimmer aan het einde. Waardoor, na een prachtige uithaal van DETO’er Bilanovic, de harde cijfers 2-3 op het bord stonden na 90 minuten.
Tel daarbij de nederlaag van vorige week bij DVS’33 (1-0) en de conclusie is dat Berkum dringend op zoek is naar punten. De ‘Zwart-Witten’ zullen verrast zijn dat men lager staat dan men afhankelijk had gedacht en gehoopt. Volgende week op bezoek bij koploper WHC kan men mogelijk op andere manier verrassen.