De Voetbal International noemt het altijd typerend: Pezen in de Provincie. Beter kunnen wij het ook niet omschrijven. GA Eagles is drie weken bezig aan de voorbereiding en PEC Zwolle twee weken. Hoe staan beide ploegen er voor?

GA Eagles
In Deventer zal men ongetwijfeld tevreden zijn over de resultaten tegen de amateurverenigingen. In de afgelopen drie weken speelde men vijf wedstrijden tegen amateurverenigingen; doelsaldo 58 goals voor en nul tegen. Respectievelijk Terwolde, de streeksteams van Emst/Epe en Salland, SC Teuge en DES Nijverdal werden verslagen. Afgelopen zaterdag was het duel in Nijverdal de laatste in de voorbereiding tegen een amateurvereniging. De komende twee weken speelt GA Eagles (in Terwolde) tegen VVV Venlo, Excelsior Rotterdam en Jong PSV. Als afsluiter speelt men op 3 augustus in de Adelaarshorst tegen het Engelse Blackburn Rovers.

Hoe staat de Deventer ploeg er qua spelers voor?
GA Eagles lijkt de selectie al goed ingericht te hebben. Enige vraagtekens lijken er nog in de verdedigende linie te liggen. Men testte de afgelopen weken meerdere spelers als linksback. Cenk Uguz (Excelsior’31) en Tobias Waisapy (ex-Feyenoord/Excelsior) kwamen na een stage niet in aanmerking voor een contract. Rico Wolven (SC Veendam) werd wel als verdediger gecontracteerd. Komende week traint Cendrino Misidjan (Almere City) mee in Deventer. Misidjan liep enkele weken geleden ook al stage bij Heracles Almelo. Mocht Misidjan niet in aanmerking komen, dan zullen Michel Gerritsen Mulkes, Khalid Karami en Rico Wolven moeten uitmaken wie de linksbackpositie moet gaan bezetten.

Tweede vraagteken is doelman Marsman. De van FC Twente gehuurde doelman kampt met liesklachten en speelde daardoor alleen het eerste duel in en tegen Terwolde. De doelman wordt intensief behandeld en krijgt een apart programma om de blessure, vermoedelijk uit overbelasting, te verhelpen. Ondanks dat hoofdcoach Ten Hag verklaart nog twee goede doelmannen te hebben (Heusinkveld en Ter Mate, red.) zal men er alles aan doen om Marsman op 10 augustus (eerste competitiewedstrijd, uit naar Almere City) fit te krijgen.

PEC Zwolle
In Zwolle hangt de vlag er iets anders bij. PEC Zwolle heeft ook een ander niveau waar men het komende seizoen op acteert; De Eredivisie. De ploeg van Art Langeler kent een moeizame voorbereiding en dat werd afgelopen zaterdag nogmaals bevestigd in Rijssen. Excelsior’31 hield stand tegen PEC Zwolle (0-0). Een moeizame voorbereiding waarin plichtmatig in Ommen (OVC’21, 0-13) en Hasselt (Olympia’28, 0-8) ruim werd gewonnen. In Heino had de ploeg van Art Langeler meer moeite. Na een 0-0 ruststand kon men uiteindelijk met een 1-3 zege van het veld bij de plaatselijk VV. De vervelende blessuregevallen dienden zich inmiddels ook aan. Zo zijn Narsingh, Achenteh en keeper Boer een tijdje geblesseerd (geweest), maar lijken zij op tijd fit om komende weken aan te sluiten. Dit geldt echter niet voor captain Arne Slot. Zijn blessure aan een geïrriteerde kniepees zet de ervaren middenvelder weken, mogelijk zelfs maanden, buitenspel.

PEC Zwolle had het zwaar in Heino. Christian Cicek (midden) in duel met VV Heino-verdedigers Douwe Booij (links) en Jorik Hollewand (rechts). bron foto: www.vincenthartmanfotografie.nl

Na het bezoek aan Heino werd vervolgens wel SVI in Zwolle met een simpele 0-8 verslagen. Afgelopen zaterdag in Rijssen (tegen topklasser Excelsior’31 speelde men 0-0) ging het dus minder en daar was trainer Langeler zeker niet over te spreken. Voor de camera’s van TV Oost verklaarde de oefenmeester: “Dit is op dit moment de sterkst mogelijke opstelling. Deze jongens hebben vandaag absoluut niet thuis gegeven, zeker niet de eerste helft. Je ziet dat wij een spelletje willen spelen waarin de tegenstander vaak beter is, zo zal het komend seizoen meer voor komen, maar dit is lastig te oefenen tegen amateurclubs. Dit neemt zeker niet weg dat we hadden moeten winnen.”

Over eventuele versterkingen is de trainer van PEC Zwolle helder: “We hopen nog zo snel mogelijk een ervaren middenvelder vast te leggen.”

PEC Zwolle is de komende dagen op trainingskamp in Venlo. Daarin zal het onder andere op nemen tegen het Griekse PAOK Saloniki (in Arnhem) en NEC (in Nijmegen).

Voor zowel GA Eagles als PEC Zwolle liggen de oefenpotjes in de provincie achter hen: Laat het echte werk beginnen!