Wat doen voetballers het liefst? Het antwoord op de vraag laat zich makkelijk raden. Echter kan te veel voetballen, met name te veel wedstrijden in een korte periode leiden tot irritaties, blessures of competitievervalsing. Wijhe’92 en Heino zochten elkaar op om een vuist te statement af te geven richting de KNVB over hun overvolle schema de komende maand. Sinds afgelopen zondag zit men na de start van de competitie net over de helft. Voor Wijhe’92 en Heino nog twaalf duels in een krappe twee maanden te gaan.

De consequenties van de vele terechte en onterechte afgelastingen, in met name de eerste drie maanden van dit jaar, leidt ertoe dat clubs de komende maand een overvolle agenda krijgen. Het ontstaan van doordeweekse wedstrijden leidt tot overvolle kleedkamers en trainings- en wedstrijdvelden.

Berndt Jalink (TC-lid VV Heino): “Ons voorstel richting de KNVB is de competitie met twee weken te verlengen. Hierdoor kunnen we onder andere schuiven met de uitwedstrijd van Heino 1 op donderdagavond 18 april richting WVC uit Winterswijk. Voor spelers die werken en studeren is dit geen werkbare situatie. We hebben de KNVB, samen met Wijhe’92 die op die dag uit spelen bij KOSC uit Ootmarsum, gevraagd te kijken naar een verschuiving naar de zondag.”

Is dat het enige dat voor problemen zorgt binnen de clubs? “Natuurlijk haalt niet alleen ons eerste elftal wedstrijden in, maar geldt dit voor vele senioren- en jeugdteams. De kleedkamers raken, afgaande op het huidige schema, overvol. Moeten we straks teams gaan zeggen dat ze niet kunnen trainen, omdat de kunstgras(trainings)velden worden bezet door wedstrijden?”, licht Jalink zorgelijk toe.

Niet alleen zijn er zorgen over de (over)belasting van de velden, maar ook die van de spelers. “Ruim één maand lang spelen we twee wedstrijden per week. Hier wordt in het betaalde voetbal al over geklaagd en kan voor amateurs toch niet de bedoeling zijn? Ik ben erg benieuwd wat Raymond Verheijen (inspanningsfysioloog, red.) hiervan vindt. We hebben nu bijvoorbeeld de wedstrijd van paaszaterdag één dag naar voren gehaald. Nu spelen we op vrijdagavond thuis tegen PH. Zodoende hebben we een extra dag rust, want paasmaandag spelen we thuis tegen Tubantia”, vertelt Heino-trainer Marc Lobbert.

Doet de KNVB geen reikende hand aan clubs die hierdoor in de problemen komen? Op dit moment is de KNVB Oost zich wel een beraden of het competitieschema met een week verlengd kan worden. Dit moet echter door het district nog wel overlegd worden met de landelijke organisatie van de KNVB. Hierdoor zou er een plek gevonden worden voor de wedstrijden van speeldag 19. Voor Heino en Wijhe’92 zijn dit SDC’12-Heino en Wijhe’92-WVC. Deze zouden dan op 19 mei ingehaald moeten worden (laatste speeldag).

De lastig te vinden pluspunten zijn er gelukkig wel. Zo zijn er in de 2e klasse J geen ploegen die aanmerkelijk voorlopen qua gespeelde wedstrijden. Dit zou competitievervalsing nog meer in de hand werken. Alle ploegen hebben nu 14 of 15 wedstrijden (van de totaal 26 wedstrijden) gespeeld. Het wordt een krankzinnig, zwaar en spannende maand!

 

Donderdag 21 maart (20.00u):

Dieze West-Wijhe’92

Heino-De Zweef