Goed laatste halfuur brengt PEC Zwolle ‘9 uit 3’

Vitesse had het eerste uur vanmiddag in het IJsseldelta-stadion alles onder controle. Na de enigzins gelukkige 0-1 leek de ploeg van trainer Peter Bosz op weg naar de 0-2. Niets bleek minder waar toen PEC Zwolle het laatste halfuur alle schroom van zich afgooide (2-1).

Vermoeidheid en verslapping door het Europa League-duel tegen Sparta Praag afgelopen donderdag zou je juist aan het einde van de wedstrijd vandaag verwachten. Bij PEC Zwolle bleek het juist andersom. Het eerste uur heersten de bezoekers uit Arnhem volledig en kwamen via een van richting veranderd schot en matig keeperswerk van doelman Boer op voorsprong. Davy Pröpper was de doelpuntenmaker (0-1).

In het begin na rust eenzelfde spelbeeld. Vitesse ‘vergat’ zichzelf verder te belonen en PEC Zwolle begon langzaam sterker te worden. Uit een vrije trap, ook van richting veranderd, door PEC Zwolle-verdediger Van Der Werff kwam de thuisploeg weer volledig in de wedstrijd (1-1). Met name het inbrengen van Ryan Thomas bracht meer dreiging in het Zwolse spel.

De ingevallen Stef Nijland (foto) verving Necid en kende een ongelukkige invalbeurt, tot de voorlaatste minuten. Een foute aanname van Vitesse-verdediger Van Der Heijden bracht Lukoki in stelling. De rappe rechteraanvaller vond Nijland die fraai in het dak van het doel achter Vitesse-doelman Room kon afronden (2-1).

Met deze overwinning toont PEC Zwolle een uitermate goede seizoensstart: negen punten uit drie duels. Volgende week zondag wacht NAC in Breda, aanvang 14.30u. Daarvoor spelen de blauw-witten donderdag eerst nog de return in Praag tegen Sparta.

PEC Zwolle-Vitesse 2-1 (0-1)

’24 0-1 Pröpper
65′ 1-1 VD Werff
88′ 2-1 Nijland

Opstelling PEC Zwolle:  Boer, Lam, Van der Werff, Broerse (80′ Sainsbury), Van Polen, Rienstra, Saymak, Lukoki, Drost, Moro (64′ Thomas), Necid (64′ Nijland).

Foto’s Johan Wolff