Go Ahead Eagles laat fans kijken door ogen speler

Vijf GoPro’s, zeventien ‘cameramannen’ en elf uur uniek videomateriaal. Middels een grote GoPro-­‐operatie heeft voetbalclub Go Ahead Eagles uit Deventer het woord ‘fanbeleving’ in Nederland een nieuwe dimensie gegeven.

Vóór de thuiswedstrijd tegen Ajax van 26 januari, riep verdediger Bart Vriends de supporters van Go Ahead Eagles op een foto of video van hun wedstrijdbeleving in te sturen. In totaal kwamen er tegen de honderd inzendingen binnen, waarvan de leukste werden getoond in Eagles TV op FOX. Selectie en staf van Go Ahead Eagles vonden dat deze overweldigende respons van de fans een tegenprestatie verdiende. Hierop gaf trainer Foeke Booy eenmalig toestemming om de supporters een wedstrijddag van binnenuit te laten ‘beleven’.

Tijdens het thuisduel met RKC Waalwijk op 5 februari betekende dit dat ballenjongens, spelersescortes, supporters en de valkenier van zeearend en mascotte Harley een GoPro opkregen, om hun wedstrijddag van dichtbij vast te leggen. Maar het gaat verder. Al snel werd vanuit de spelersgroep het idee geopperd de fans een keer ‘mee te nemen’ in het feestgedruis na afloop van een gewonnen thuisduel. Daarom namen Bart Vriends (camera op het hoofd) en Xander Houtkoop (camera op een GoPro-­‐stick) na de gewonnen wedstrijd tegen AZ op 8 februari de rol van cameraman op zich.

Het resultaat: unieke en schitterende beelden, waarmee voetballiefhebbers door de ogen van een speler de nasleep van een voetbalwedstrijd kunnen beleven. De voetbalfan ziet de onderlinge interactie tussen de spelers, hoort Foeke Booy in de kleedkamer hardop twijfelen of hij de spelers een dag vrij moet geven en proeft de opluchting en euforie na een zeer belangrijke zege in de Eredivisie.

Het feestgedruis door de ogen van Bart Vriends:

Compilatie van de grootscheepse GoPro-­actie:

Foto’s: Henny Meyerink