GA Eagles wint thuis van koploper Jong Ajax

Go Ahead Eagles heeft koploper Jong Ajax vanavond in De Adelaarshorst de eerste competitienederlaag van het seizoen toegebracht. Nadat het beloftenteam van de Amsterdammers al vroeg in de wedstrijd op voorsprong was gekomen via Dennis Johnsen, trok clubtopscorer Sam Hendriks de stand met zijn negende competitietreffer snel gelijk. Via doelpunten van Joey Suk, Xandro Schenk en Leon de Kogel liep Go Ahead Eagles uit naar een 4-1 overwinning.

Leon Vlemmings had één wijziging in zijn basisteam doorgevoerd ten opzichte van het laatste competitieduel tegen De Graafschap. Joey Groenbast keerde als rechtsback terug in het elftal en speelde in de plaats van Dennis Hettinga. Na twaalf minuten kreeg Go Ahead Eagles een domper te verwerken. Aanvaller Dennis Johnsen verscheen alleen voor doelman Sonny Stevens en faalde niet in de afwerking: 0-1. Lang gaf Go Ahead Eagles het beloftenteam van Ajax echter niet de tijd om te genieten van de voorsprong. Sam Hendriks werd de diepte ingestuurd en stiftte de bal over de uitkomende doelman Norbert Alblas: 1-1 in de 14de minuut. Een minuut later had Jong Ajax zomaar opnieuw kunnen scoren, maar een Amsterdamse inzet werd door Stevens uit de kruising getikt. De voorsprong kwam er in de 26ste minuut wél voor Go Ahead Eagles. Een te zachte terugspeelbal van Jong Ajax werd onderschept door Joey Suk, die de bal koel langs keeper Alblas schoof: 2-1.

Breekpunt in de wedstrijd was vervolgens de rode kaart voor Deyovaisio Zeefuik in de 40ste minuut. Hij vloerde onreglementair de doorgebroken Tim Hölscher en moest van arbiter Van der Eijk vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Alblas hield zijn ploeg vervolgens op de been door een vrije trap van Xandro Schenk te keren, waarna hij ook attent was op de goede rebound van Tim Hölscher. Het was uitstel van executie, want uit de daaropvolgende hoekschop kopte aanvoerder Xandro Schenk de bal alsnog kiezelhard achter de doelman van Jong Ajax. Hendriks probeerde op slag van rust Alblas te verschalken met een lob van grote afstand, maar de bal verdween nipt langs de verkeerde kant van de paal. In de tweede helft ging Go Ahead Eagles geduldig op zoek naar een grotere voorsprong. Die kwam er in de 62ste minuut. Hendriks kreeg een vrije doortocht richting het Amsterdamse doel, waarna Leon de Kogel de bal achter Alblas schoof: 4-1.

Het bracht Go Ahead Eagles in een zetel voor het laatste half uur van de wedstrijd. Pieter Langedijk was tweemaal dicht bij een vijfde Deventer treffer, maar de eerste keer mikte hij de bal te hoog en de tweede keer vond hij Alblas op zijn weg. Kort voor tijd kreeg Johnsen nog een goede mogelijkheid om Jong Ajax aan een tweede treffer te helpen, maar Stevens bracht met zijn voet redding, waardoor 4-1 de eindstand was en de eerste competitienederlaag van de Amsterdamse beloften een feit was.

Tekst: www.ga-eagles.nl / Foto’s: Johan Wolff