GA Eagles stoomt door, ook Jong AZ een prooi

Go Ahead Eagles heeft in De Adelaarshorst een zwaarbevochten zege geboekt op Jong AZ. Het beloftenteam van de Alkmaarders kwam kort voor rust op een 0-1 voorsprong via Fred Friday. In de tweede helft slaagde Go Ahead Eagles erin om binnen drie minuten het duel te kantelen via doelpunten van Pieter Langedijk (70ste minuut) en topscorer Sam Hendriks (73ste minuut).

Leon Vlemmings had drie wijzigingen in zijn basisteam doorgevoerd ten opzichte van het bekerduel van afgelopen dinsdag tegen Fortuna Sittard. Doelman Sonny Stevens en de verdedigers Joey Groenbast en Sam Beukema vervingen Maarten de Fockert, Xandro Schenk (enkelblessure) en Dennis Hettinga. Na een aftastende beginfase – met een afstandschot van Sam Hendriks en een verraderlijk schot van Illias Bel Hassani – kreeg Go Ahead Eagles na een kwartier spelen drie kansen op rij om de openingstreffer te maken. Tim Hölscher en Pieter Langedijk (tweemaal) zagen hun schoten echter alle drie keer geblokkeerd worden door de defensie van Jong AZ en doelman Nick Olij.

Vervolgens brak in De Adelaarshorst een fase aan waarin door Go Ahead Eagles veelvuldig balverlies werd geleden. Ook Jong AZ wist echter weinig te creëren, waardoor het doelgevaar beperkt bleef tot een vrije trap van Tim Hölscher (net naast) en een schot in de korte hoek van Bel Hassani, dat gepakt werd door Stevens. Drie minuten voor rust kreeg Go Ahead Eagles een domper te verwerken. Een diepe bal op Jamie Jacobs werd door de Alkmaarse middenvelder met zijn hoofd klaargelegd voor Fred Friday, waarna de topscorer van Jong AZ de bal van dichtbij langs Stevens schoof: 0-1 in de 42ste minuut.

Go Ahead Eagles begon met veel power en strijd aan de tweede helft, wat tot drie kansen in de eerste tien minuten leidde. Een vrije trap van Pieter Langedijk werd door doelman Nick Olij gekeerd, waarna Sam Hendriks ook in de rebound de bal niet over de doellijn kreeg. Kort daarop strandde Joey Suk op de Alkmaarse goalie, terwijl ook Hendriks een minuut later opnieuw Olij op zijn weg vond. Ook een vrije trap van De Kogel verdween rakelings over het doel van Jong AZ.

Nadat Sonny Stevens een Alkmaarse inzet uit de hoek van zijn doel had getikt, slaagde Go Ahead Eagles er vervolgens binnen drie minuten in om het duel te kantelen. Eerst was het Pieter Langedijk die na een aanval via Suk en De Kogel in de 70ste minuut een vlammend, diagonaal schot loste waarop Olij het antwoord schuldig moest blijven: 1-1. In de 73ste minuut was het De Kogel die een ingooi van La’Vere Corbin-Ong doorkopte, waarna Sam Hendriks zijn tiende competitiedoelpunt liet aantekenen: 2-1.

Go Ahead Eagles-Jong AZ 2-1 (0-1)
42. Fred Friday 0-1
70. Pieter Langedijk 1-1
73. Sam Hendriks 2-1

Foto’s: Johan Wolff