GA Eagles niet opgewassen tegen FC Twente in eigen huis

Go Ahead Eagles heeft in de eerste Overijsselse derby van het seizoen de overwinning aan FC Twente moeten laten. Doelpunten van rechtsbuiten Yaw Yeboah en linksbuiten Bersant Celina zorgden in de Adelaarshorst voor de 0-2 eindstand.

Het was voorafgaand aan de derby tegen FC Twente even puzzelen voor Hans de Koning. De oefenmeester miste door blessures onder anderen Sébastien Locigno en Sinan Bytyqi. Kevin Brands stond daardoor tegen FC Twente in de basis op het middenveld, terwijl Rochdi Achenteh als linksback zijn competitiedebuut maakte voor Go Ahead Eagles.

Het meest indrukwekkende moment van de eerste helft kwam vanaf de tribunes. In de 15e minuut gingen alle fans – zowel in de thuisvakken als in uitvak – staan om applaudisserend een laatste eer te bewijzen aan de onlangs overleden Eagles-fan Giovanni van den Heuvel, die slechts 15 jaar mocht worden.

In de eerste helft maakte Go Ahead Eagles al snel kennis met de voorhoede van FC Twente. Rechtsbuiten Yaw Yeboah vond in de 4de minuut de korte hoek, maar Theo Zwarthoed stond in de weg. Ook een afstandsschot van Bersant Celina belandde recht in de handen van de Eagles-doelman. Binnen het half uur moest Zwarthoed nogmaals optreden toen Yeboah ineens voor hem opdook, maar de doelman plukte de bal van de voeten van de Twente-aanvaller. Tussendoor zorgde Leon de Kogel aan de andere kant voor gevaar door een voorzet van Randy Wolters een meter over het doel van Twente-doelman Nick Marsman te koppen. Vervolgens was het opnieuw Celina om voor Twents gevaar te zorgen. De Kosovaarse international was het eindstation van een Twentse counter en deponeerde de bal op de paal. Nadat Enes Ünal en opnieuw De Kogel het met een kopbal hadden geprobeerd, was het Yeboah die de wedstrijd openbrak met een schot in de korte hoek: 0-1 in de 43ste minuut.

Go Ahead Eagles weigerde echter te capituleren en kwam sterk uit de kleedkamer voor de tweede helft. Het eerste waarschuwingsschot kwam van Marcel Ritzmaier, maar Marsman lag in de baan van het schot. Kort daarop probeerde Celina te scoren met een indraaiend schot, dat door Zwarthoed uit de doelmond werd gebokst. Naarmate de tweede helft vorderde, voerde Go Ahead Eagles de druk op FC Twente op en de toeschouwers in de Adelaarshorst gingen verbaal achter de ploeg staan. In de 58ste minuut kopte Sander Fischer de bal uit een hoekschop nipt over de Twentse deklat. En in de 65ste minuut waren de vingertoppen van Marsman nodig om een afstandsschot van Wolters uit de hoek te tikken.

Tien minuten voor tijd ontsnapte Go Ahead Eagles aan een tweede tegentreffer toen Celina de bal buiten bereik van Zwarthoed op de paal schoot. Het bleek voor de Deventenaren echter uitstel van executie, want één minuut voor tijd bracht Celina alsnog de 0-2 eindstand op het scorebord met een geplaatst schot. Zwarthoed voorkwam met een redding dat ook Eredivisie-topscorer Enes Ünal een vrije trap tot doelpunt wist te promoveren. De rode kaart voor invaller Jarchinio Antonia in de slotseconden, na een vermeende overtreding op Stefan Thesker, was voor Go Ahead Eagles een extra smet op de eerste Overijsselse derby van het seizoen.

Aanstaande dinsdag (20.00u) moeten de Deventenaren de draad weer oppakken. In de 2e ronde van het KNVB-bekertoernooi speelt men thuis tegen Jodan Boys. Komende zondag (12.30u) speelt GA Eagles in de Eredivisie de IJsselderby; uit tegen PEC Zwolle.

GA Eagles-FC Twente 0-2 (0-1)
43′ 0-1 Yeboah
89′ 0-2 Celina

Opstelling GA Eagles: Zwarthoed; Groenbast, Fischer, Schenk, Achenteh (78′ Achenteh); Brands (66′ Antonia), Duits, Ritzmaier; Maatsen, De Kogel (46′ Hendriks), Wolters

Tekst: www.ga-eagles.nl / Foto: OrangePictures