De nieuwe categorie-indeling van clubs in het betaald voetbal is bekend. De licentiecommissie van de KNVB stelde de indeling samen op basis van de ingediende halfjaarcijfers 2013/’14. Vijf clubs scoren onvoldoende en zitten in categorie 1, zeventien clubs scoren voldoende en zitten in categorie 2 en elf clubs zitten in de hoogste categorie 3. PEC Zwolle zit in de categorie (2) voldoende. GA Eagles doet het zelfs nog beter. Zij zitten in de hoogste categorie (3).
Categorie-indeling

Categorie 1: De Graafschap, Excelsior, FC Twente, Fortuna Sittard en NAC Breda

Clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming vanaf wijkt, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot winstpunten in mindering. Fortuna Sittard zit met ingang van augustus 2012 in categorie 1. De overige clubs met ingang van november 2013.

Categorie 2: ADO Den Haag, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Helmond Sport, MVV Maastricht, N.E.C., PEC Zwolle, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur, Vitesse en Willem II.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, AZ, FC Oss, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam en Telstar.

De licentiecommissie deelt VVV-Venlo vooralsnog niet in, omdat de commissie een specifiek onderdeel van hun halfjaarcijfers nader moet onderzoeken. De eerstvolgende publicatie van de indeling van VVV-Venlo is waarschijnlijk bij de totale publicatie van de categorie-indeling op basis van het eerstvolgende meetmoment in juni 2014.

Vergelijking met vorig jaar

Voor de meest zuivere vergelijking is bovenstaande indeling het best te vergelijken met de categorie-indeling van hetzelfde meetmoment vorig jaar. Op basis van de ingediende halfjaarcijfers 2012/’13 behoorden destijds drie clubs tot categorie 1, drieëntwintig clubs tot categorie 2 en acht clubs tot categorie 3.

Van de clubs die destijds in categorie 1 zaten, zit alleen Fortuna Sittard daar nog in. ADO Den Haag en FC Emmen zijn gestegen naar categorie 2. AZ, Feyenoord, Heracles Almelo, Sparta Rotterdam en Telstar zijn ten opzichte van de halfjaarcijfers vorig jaar nieuw in categorie 3.

Bron: www.knvb.nl