GA Eagles dompelt Volendam in rouw

Go Ahead Eagles is door een 3-1 overwinning op FC Volendam als zesde geëindigd in de Jupiler League. Door de zege van de Deventenaren greep FC Volendam naast het kampioenschap. SC Cambuur ging met de titel aan de haal door in Rotterdam met 0-2 van Excelsior te winnen.

De toeschouwers in de volgepakte en sfeervolle Adelaarshorst zagen Go Ahead Eagles vanaf het eerste fluitsignaal fel ten strijde trekken tegen koploper FC Volendam. Al na vijf minuten bood Xander Houtkoop een grote kans aan Marnix Kolder om van dichtbij binnen te schieten, maar de spits wist de bal niet goed te raken. Ondanks het lichte veldoverwicht van Go Ahead Eagles in de beginfase was de eerste grote kans voor FC Volendam gelijk raak. Ludcinio Marengo gaf vanaf links de bal voor, waarna Brandley Kuwas achter spits Jack Tuyp vrijstond om de bal bij de tweede paal binnen te schieten: 0-1.

Go Ahead Eagles liet zich echter niet van de wijs brengen door de achterstand en trok de wedstrijd steeds meer naar zich toe. De Deventer ploeg had het meeste balbezit en drong Volendam terug op eigen helft. Nadat Go Ahead Eagles eerst nog een aantal keer net tekort kwam om doeltreffend af te ronden, was het in de 29ste minuut wel raak. Quincy Promes trok de bal vanaf de achterlijn voor richting de tweede paal, waar Kolder de bal in de rebound langs keeper Sonny Stevens plaatste na in eerste instantie nog tegen de doelman aan te hebben gekopt. Vier minuten voor rust dompelde Kolder de meegereisde Volendamse toeschouwers in rouw door Go Ahead Eagles op voorsprong te schieten. De Deventer aanvoerder schatte een lage voorzet van Houtkoop op de juiste waarde en schoot de bal bij de eerste paal langs de keeper: 2-1.

Op slag van rust had Houtkoop de 3-1 op zijn schoen, maar de linksbuiten wipte de bal vanuit een moeilijke hoek over Stevens én het Volendamse doel. Al snel in de tweede helft kwam Go Ahead Eagles toch aan een derde treffer. Promes bereikte de vrijstaande Jarchinio Antonia, die alleen op Stevens af mocht gaan en de doelman koelbloedig uitkapte: 3-1 in de 53ste minuut.

 

In de wetenschap dat titelconcurrent SC Cambuur in Rotterdam op een 0-1 voorsprong was gekomen tegen Excelsior, moest FC Volendam op jacht naar minstens twee goals en bracht Volendam-trainer Hans de Koning aanvaller Robert Mühren in het veld voor verdediger Henny Schilder. Er ontstond vervolgens een open, ‘Engelse’ wedstrijd met een fantastische sfeer op de tribunes en kansen over en weer voor beide ploegen. Een afstandschot van Promes en grote kansen voor Tuyp, Marengo en Kolder troffen echter geen doel, mede doordat zowel Nick Marsman als zijn Volendam-collega Stevens goed stonden te keepen. Ook een tweede gele kaart voor Bart Vriends, tien minuten voor tijd, bracht Go Ahead Eagles niet aan het wankelen. Sterker nog, Jarchinio Antonia had tot twee keer toe de 4-1 op zijn schoen, terwijl ook Michiel Kramer en invaller Damien Menzo nog grote kansen kregen maar wederom Marsman op hun weg vonden.

Met de 3-1 zege eindigde Go Ahead Eagles op de zesde plaats in de Jupiler League en treft het in de eerste ronde van de play-offs FC Dordrecht, dat als negende finishte. FC Volendam verloor het kampioenschap op de slotdag aan SC Cambuur en zal zich moeten opmaken voor de tweede ronde van de play-offs.

 

Go Ahead Eagles – FC Volendam 3-1 (2-1) 13. Brandley Kuwas 0-1 29. Marnix Kolder 1-1 41. Marnix Kolder 2-1 53. Jarchinio Antonia 3-1

 

Bron: www.ga-eagles.nl