GA Eagles blij met bonuspunt in Alkmaar

Go Ahead Eagles heeft op bezoek bij AZ met 2-2 gelijkgespeeld. Na een 2-0 achterstand zorgden doelpunten van Sander Duits en Sam Hendriks ervoor dat een verdiend punt mee naar Deventer werd genomen.

Door een blessure bij Leon de Kogel begon Go Ahead Eagles tegen de Alkmaarders met Darren Maatsen als centraal aanspeelpunt voorin. Het was de enige wijziging die Hans de Koning door had gevoerd in zijn basiselftal ten opzichte van het laatste competitieduel bij Vitesse.

Go Ahead Eagles hield aanvankelijk goed stand in het AFAS Stadion. De Deventenaren lieten AZ de bal, maar wisten de Alkmaarders ver van het doel van Theo Zwarthoed te houden. Zelf poogde het elftal van De Koning vooral in de tegenstoot gevaarlijk te worden. Na tien minuten leek deze opzet te slagen, maar Randy Wolters mikte net iets te hoog en zag zijn kopbal over het doel van Sergio Rochet verdwijnen. Aan de andere kant kregen Ben Rienstra (gesmoord schot), Dabney dos Santos (schot over) en Derrick Luckassen (kopbal van de doellijn gehaald) mogelijkheden om de score te openen.

In de 36ste minuut waren het de Alkmaarders die alsnog de ban braken. En voor het vierde uitduel op rij kwam Go Ahead Eagles door een penalty op een 1-0 achterstand. Dit keer was het Wout Weghorst die het cadeautje uitpakte, nadat Ridgeciano Haps binnen het zestienmetergebied naar de grond was gewerkt door Lars Lambooij. Go Ahead Eagles leek vlot de gelijkmaker te produceren, maar de volley van Marcel Ritzmaier werd door AZ-doelman Sergio Rochet over de lat getikt. Ook Iliass Bel Hassani kreeg tot twee keer toe de kans om AZ voor rust op een 2-0 voorsprong te zetten, maar de buitenspeler mikte evenzoveel keer in het zijnet.

Met Sam Hendriks in het veld voor Jarchinio Antonia begon Go Ahead Eagles met aanvallende intenties aan de tweede helft. Sander Duits zag zijn schot uiteenspatten op het lichaam van een AZ-verdediger, terwijl Ritzmaier voorlangs schoot. De eerste de beste aanval van AZ was daarentegen gelijk raak. Van dichtbij promoveerde Weghorst een voorzet van de linkerkant van Bel Hassani tot doelpunt: 2-0 in de 52ste minuut.

Go Ahead Eagles liet het hoofd echter niet hangen en ging op zoek naar de aansluitingstreffer. Die vond het bijna in de 60ste minuut, maar Rochet reageerde attent op een schot van Sinan Bytyqi en tikte de inzet van de Eagles-invaller tot corner. Duits smaakte vervolgens de eer om dit seizoen de eerste treffer van Go Ahead Eagles in een uitduel te scoren. De Eagles-aanvoerder haalde in de 66ste minuut vanaf ‘randje zestien’ fraai uit en schoot de bal diagonaal achter Rochet: 2-1. Go Ahead Eagles rook zijn kans op een goed resultaat en kreeg drie minuten voor tijd loon naar werken. Rochet keerde een kopbal van invaller Kenny Teijsse, waarna Sam Hendriks de rebound binnenschoot: 2-2. Luckassen had Go Ahead Eagles in de blessuretijd van het duel nog pijn kunnen doen, maar zijn kopbal uit een corner spatte uiteen op de lat, waardoor de Deventenaren een verdiend punt overhielden aan het duel.

AZ–Go Ahead Eagles 2-2 (1-0)
36′ 1-0 Wout Weghorst (strafschop)
52′ 2-0 Wout Weghorst
66′ 2-1 Sander Duits
87′ 2-2 Sam Hendriks

Opstelling Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Lars Lambooij, Sander Fischer, Xandro Schenk, Joey Groenbast; Kevin Brands (55. Sinan Bytyqi), Sander Duits, Marcel Ritzmaier (82. Kenny Teijsse); Jarchinio Antonia (46. Sam Hendriks), Darren Maatsen, Randy Wolters.

Bron: www.ga-eagles.nl / Foto: OrangePictures