Financiën PEC Zwolle zorgwekkend, GA Eagles goed

De nieuwe categorie-indeling van clubs in het betaald voetbal is bekend. De licentiecommissie van de KNVB stelt de indeling samen op basis van de ingediende jaarcijfers 2013/’14 en de prognosecijfers 2014/’15. Twaalf clubs zijn ingedeeld in categorie 1, dertien clubs in categorie 2 en negen clubs zitten in de hoogste categorie 3.

Vergeleken met de categorie-indeling van hetzelfde meetmoment in 2014 zijn er zeven clubs meer ingedeeld in categorie 1.

Categorie 1: De Graafschap, Fortuna Sittard, NAC Breda, FC Twente, PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, N.E.C., FC Dordrecht, V.V.V.-Venlo en FC Den Bosch. Telstar is ingedeeld in categorie I op grond van een zogeheten vangnetbepaling, besluitvorming op grond van het puntenaantal (FRS) vindt op een later moment plaats.

De clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit gaan doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen.

Categorie 2 (voldoende): ADO Den Haag, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Excelsior, Sparta Rotterdam, Helmond Sport, MVV Maastricht, AZ, Vitesse, en Willem II.

Categorie 3 (goed): Ajax, Almere City FC, SC Cambuur, FC Oss, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen en Feyenoord.

Bron: www.knvb.nl