Hij is bij grote clubs opgeleid, maar zelf (nog) geen grote voetballer geworden: Frank Danquah (22). Ineens dook zijn naam op als proefspeler komende week van PEC Zwolle. De naam van de bij Ajax opgeleide Frank Wiafe Danquah levert grote vraagtekens op. Tijd om die vraagtekens weg te nemen. Wie is deze Nederlandse aanvaller met Ghanese roots?

1989
Frank Wiafe Danquah wordt geboren op 14 oktober 1989 in Amsterdam. Danquah heeft Ghanese (voor)ouders.

1996
Danquah start in de Ajax-opleiding vanaf de E-pupillen.

2006
Na een periode van tien jaar is zijn opleiding bij Ajax is ten einde. Na een kort avontuur bij FC Omniworld (nu Almere City FC) in 2006 en de amateurs van AFC, gaat Danquah op stage bij Newcastle United. Het talent krijgt een jeugdcontract en tekent in Newcastle. Een gouden toekomst, samen met zaakwaarnemer Winnie Haatrecht, lonkt.

Zie ook onderstaande link voor een filmpje ’truc-battle’ die Danquah doet tegen keeper Ben Robinson.

Danquah jeugdopleiding Newcastle

2007
In dit jaar is het debuut voor Danquah bij de reserves van Newcastle United tegen Manchester United op 1 maart. Op 1 augustus maakt Danquah zijn debuut in het eerste elftal van Newcastle United (1 augustus vriendschappelijk, uit bij Hull City, 1-0 verlies). Ook is de aanvaller in de competitiewedstrijd tegen Everton geselecteerd voor de eerste selectie, maar hij blijft op de bank.

Frank Danquah (rechts) als speler van de reserves van Newcastle United.

2008
Na een superseizoen, hij wordt topscoorder bij de reserves van Newcastle United, krijgt Danquah een twee-jarig profcontract. De 17-jarige Danquah valt in voor Milner, in de oefenwedstrijd tegen PSV, einduitslag 2-2 (augustus 2008).

2010
Geen contractverlenging in Newcastle. Er volgt in april een stage bij Bournemouth. In de zomer van dat jaar tekent Danquah een contract voor twee jaar bij het Hongaarse Ferencvaros. Het contract in Hongarije wordt na een paar maanden (negen wedstrijden en twee goals) opgezegd na financiële problemen aan Hongaarse zijde.

Danquah (rechts) als proefspeler bij de reserves van Bournemouth (april 2010)

2011
In februari komt Danquah voor een paar maanden voetballen bij Waasland-Beveren in België. De zomer van dat jaar gaat Danquah op proef bij een Turkse club Kayseri Erciyesspor, het Spaanse Elche en FC Emmen. De aanvaller gaat in oktober terug naar Engeland, op stage bij vijfde divisie-club Gateshead. Hij speelt vooral bij de reserves. Aan het einde van dat seizoen verhuist Danquah naar Newcastle Banfield.

Danquah was al eerder op proef in Nederland: in 2011 bij FC Emmen.

2012
Tot aan de maand mei speelt Danquah voor Newcastle Banfield. Tussendoor doet hij ook mee met Ladzio (een studententeam uit Newcastle).

Begin juli 2012 gaat Danquah een week meetrainen met PEC Zwolle, in de hoop een contract te verdienen. Als we kijken naar de loopbaan van Danquah, tot nu toe, dan tellen we (inclusief de stage-clubs) inmiddels 14 clubs. Mogelijk zijn het er zelfs nog meer! Het wordt tijd voor een vaste club en een contract dat past bij een voetballer met talent!